Oma esittely

Olen Merja Valkonen, syntynyt vuonna -86 ja asun Juvalla. Olen opiskellut kotieläinten jalostustiedettä Helsingin Yliopistossa ja Maatalous-Metsätieteiden Maisteriksi valmistuin keväällä 2012. Kotonani asustaa tällä hetkellä kaksi ruotsinlapinkoiraa: Sani ja Epe. Asumme omakotitalossa missä on iso aidattu takapiha. Koirani saavat osallistua kaikkeen jokapäiväiseen tekemiseen kanssani ja lisäksi meillä on monipuoliset harrastukset.

Ensimmäinen koirani oli suomenlapinkoira Nekku, jonka sain ollessani 11-vuotias. Erilaisista koiraharrastuksista kiinnostuin enemmän, kun suoritin 4H:n dogsitterkurssin muutamaa vuotta myöhemmin. Nekun kanssa harrastimme pääasiassa näyttelyitä ja tokoa sekä hieman agilityä, koiratanssia, hakua ja jälkeä.

Nekun myötä halusin myös toisen lappalaisen, mutta harvinaisempi ruotsinlapinkoira tuntui kivemmalta vaihtoehdolta. Ruotsinlapinkoirauros Simo liittyi laumaamme kesällä 2005 ja Simon kanssa harrastimme mm. näyttelyitä, tokoa, koiratanssia ja rally-tokoa. Simon kanssa kokeilimme myös hakua ja jäljestystä.

Huhtikuun alussa 2011 meille muutti ruotsinlapinkoiran narttupentu "Sani", josta olen saanut hyvän harrastuskaverin mm. koiratanssiin, rally-tokoon ja agilityyn. Syksyllä 2010 suoritin kasvattajan peruskurssin ja virallinen kennelnimi "Vauhtinallen" minulle myönnettiin kesällä 2011. Sanille tehtiin kaikki tarpeelliset terveystutkimukset ja kun kaikki oli kunnossa niin alettiin suunnittelemaan pentueen toteuttamista. Joulukuussa 2015 Sani astutettiin Pörri-sulhasella ja keväällä 2016 syntyi kaksi pientä Vauhtinallea (1u+1n), joista urospentu Epe jäi sitten luoksemme asumaan. Toistaiseksi tämä on ollut ainut kasvattamani pentue ja ainakaan Sanille ei ole enää pentueita suunnitelmissa.

Mahdollisuuksien mukaan pyrin aina tutustumaan uusiin koiraharrastuslajeihin ja saamaan uutta tietoa erilaisista koulutusmetodeista. Syksyllä 2009 pääsin ensimmäisen kerran tutustumaan myös luonnetestaukseen, kun Simo kävi luonnetestissä. Mielestäni testaus oli oikein mielenkiintoinen kokemus. Myös Sani on luonnetestattu ja suunnitelmissa on viedä myös Epe aikanaan testiin. Myös MH-testaukseen olisi mukava tutustua jossain vaiheessa. Sanin olen käyttänyt lisäksi karhunhaukku-kokeessa keväällä 2015 ja sielläkin oppi taas paljon uutta koirien käyttäytymisestä. Syksyllä 2012 pätevöidyin koiratanssin koulutusohjaajaksi, kun suoritin koiratanssin koulutusohjaajakurssin. Lisäksi olen osallistunut myös muihin koiratanssikoulutuksiin ja koiratanssileireille.
Juvan Kennelkerhon toiminnassa olen ollut mukana pitämässä erilaisia koulutuksia ja mm. tuomaroinut parissa rally-tokon möllikisassa.

Mielestäni koirien kouluttaminen on todella mielenkiintoista ja itse tykkään myös kilpailla monessa lajissa. Haluan jatkuvasti kehittää omaa osaamistani ja kehittyä kouluttajana. Siksi pyrinkin osallistumaan eri lajien koulutuksiin, jotta saisin uusia vinkkejä ja näkemyksiä eri kouluttajilta.

Kasvatustyössä minulle on tärkeää erityisesti alhaisen sukusiitosasteen säilyttäminen, luonne- ja terveysominaisuudet sekä terve rakenne. Toistaiseksi oma kasvatustyöni on ollut todella pienimuotoista ja sellaisena haluan sen myös säilyttää. Mahdolliset pentueet ja paritusyhdistelmät ovat tarkkaan mietittyjä ja pyrin myös valitsemaan kasvateilleni sellaiset kodit missä niille tarjotaan paljon tekemistä ja aktiviteetteja. Kasvattajana haluan myös tukea kasvattieni omistajia ja autan aina erilaisten ongelmien kanssa.


Yhteystiedot:
Merja Valkonen
51900 Juva
vauhtinallen @ gmail.com