maanantai 29. syyskuuta 2014

Simo on nyt BH!

Jeeeee! Eilen käytiin Simon kanssa Kouvolassa BH-kokeessa ja vaikkei minulla odotukset olleetkaan korkealla niin näinpähän vaan oli BH-tunnus päivän päätteeksi taskussa. :) Eniten minua jännittivät kokeen osalta paikallamakuu sekä se millainen pari meille sattuu. Lisäksi nurmikentän tiesin olevan haasteellisempi koepaikka Simolle. Kokeeseen osallistui yhteensä 8 koirakkoa ja tuomarina toimi Laura Mäkelä. Koe aloitettiin koirien sirutarkastuksilla ja siinä jo arvioitiin koirien luoksepäästävyyttä. Ketään koiraa ei suljettu kokeesta sen takia pois. Simon kanssa olimme numerolla 6, joten ehdin onneksi nähdä parin ensimmäisen varsinaiset koesuoritukset ja siinäkin sai jo hyviä ohjeita miten kaaviossa edetään. Mukavasti meidän pariksi sattui vielä kiltin oloinen labbis, joten ei tarvinnut sen suhteen jännittää niin paljon.

Simo vaikutti koko aamun olevan varsin vilkkaalla päällä ja haukkumistakin esiintyi jonkin verran. Kentälle mentäessä, kun edelliset koirakot olivat saamassa arvosteluja niin yritin saada Simoa hieman parempaan vireeseen ja nenän pois kentästä. Kovasti tuntui kyllä kentässä hajuja riittävän. Ensin mentiin meidän parin kanssa kättelemään tuomaria ja siinä Simo istui hienosti sivulla kun ilmoittauduin tuomarille. :) Sen jälkeen suuntasimme Simon kanssa kohti paikallamakuun suorituspaikkaa, koska toinen koirakko suoritti seuraamiskaavion ensin. Paikallamakuu-alueella oli omat paikat uroksille ja nartuille. Laitoin Simon perusasentoon ja irrotin hihnan. Tuomarin merkistä sain sitten laittaa koiran maahan. Tämän jälkeen Simo alkoi harmillisesti haistelemaan niin paljon, että nousi lopulta ylös ja heti en sitä saanut sieltä takaisin maahan. Vasta useamman käskyn jälkeen Simo lopultakin havahtui taas mukaan ja äkkiä käskin sen maahan. Hieman vinoonhan se jäi, mutta pakko oli vain jättää se siihen ja kävellä itse n. 30 askeleen päähän. Kyllähän se melkoisesti jännitti koko ajan, että pysyykö poju siellä ja odotinkin, että milloin saan käskyn kytkeä koira. Mutta iloinen yllätys olikin, kun Simo oli pysynyt koko ajan nätisti paikoillaan. Myös loppuperusasento onnistui hyvin. Sen verran paljon oli kuitenkin ensin ollut sitä alkusäätöä, joten tämän liikkeen arvosana jäi puutteelliseksi.

Pienten kehujen ja taputteluiden jälkeen suunnattiin seuraamiskaavion aloituspaikkaan. Ensin oli vuorossa hihnassa seuraaminen ja siinä Simo haisteli aluksi aika paljon. Itse kuitenkin kuljin vain määrätietoisesti eteenpäin yrittäen laskea askelia. Hieman meinasikin siinä mennä sekaisin laskuissa, mutta sitten päätin tehdä hieman enemmän varuiksi että ainakin riittää ja lisäksi arvioin kohtaa mihin asti olin muiden nähnyt seuraavan. Vahingossa taisin kengän kärjellä osua Simoa myös hieman kuonoon, kun se meinasi tulla eteeni, mutta onneksi tuomari ei tätä "potkaisua" tainnut huomata. Sen jälkeen Simo kyllä alkoi parantaa seuraamistaan, kun oli havahtunut taas mukaan. Täyskäännöstä ennen koitin saada sen paremmin mukaan ja ihan ok onnistui. Juoksupätkä ja hidas osuus menivät hyvin. Oikealle käännös oli aika väljä, kun Simo hieman eksyi kauemmas. Loput käännökset oli parempia. Istumisiin tuomari olisi toivonut hieman lisää nopeutta. Sitten suunnattiin henkilöryhmään ja tosi hienosti selvittiin siitä. Simo ei pahemmin häiriintynyt ihmisistä vaan seurasi tiiviisti niistä ohi. :) Hihnassa seuraamisen arvosanakin taisi jäädä jopa hyväksi. :)

Hihnassa seuraaminen (kuva: Marja Tuominen)

Tuomarin merkistä irrotin taluttimen ja sitten kierrettiin henkilöryhmä uudelleen. Upeasti sujui jälleen. Sitten mentiin taas seuraamiskaavion aloituspaikkaan ja tehtiin sama kaavio uudelleen. Hieman Simo innostui lähdön istumisessa haukkumaan, mutta varsinainen seuraamisosuus sujui oikein mallikkaasti, kun lähdettiin tekemään. Istumiset olisi tuomarin mielestä voineet olla nopeampia ja lisäksi niissä olisin kuulemma voinut pysähtyä hieman kauemmin. Tuomari toivoi myös minun vasempaan käteeni enemmän liikettä, josta mainitsi jo suorituksen aikana. Yritin sitä sitten vähän enemmän liikuttaa, mutten liikaa jottei Simon seuraamistarkkuus liikaa huononisi. Mutta kuulemma oli vieläkin käsi puoliksi halvaantunut. ;) Vapaana seuraaminen meni kuitenkin niin kivasti joten siitä arvosana "ylä"-hyvä.

Henkilöryhmä vapaana seuraten (kuva: Marja Tuominen)

Sitten oli vuorossa istumisliike. Siinä Simo istui hyvin ilman käskyä ja annoin sille heti odota-käskyn ja jätin sen,  ettei olisi vahingossa mennyt maahan. Hyvin poika odotti paikoillaan ja tuomarin merkistä palasin sen sivulle. Tästä saimme arvosanan erinomainen. :) Jatkoimme suoraan maahanmeno liikkeeseen ja siinä Simo meni hyvin maahan ja jäi odottamaan kun kuljin 30 askeleen päähän. Juuri kun tuomari antoi merkin niin Simo pikkaisen varasti ennen kuin ehdin sanoa sille luoksetulokäskyn. Nätisti se kuitenkin tuli ensin eteen istumaan (pienellä käsiavulla) ja siitä sitten sivulle. Tuomari kuitenkin arvioi suorituksen erittäin hyväksi. :)

Huh! Vikan liikkeen jälkeen oli varsin huojentunut olo. Ihan kivastihan se olikin sujunut. :) Sitten mentiin vielä kuulemaan arvioinnit ja tosiaan vaikka paikallamakuu olikin mennyt puutteelliseksi niin muut liikkeet kun onnistui hienosti niin kokonaisuus riitti hyvin a-osan läpäisemiseen. Jee! Olin kyllä tosi iloinen ja jopa yllättynyt tuloksesta. :) Kyseinen tuomari ei kuulemma ollut koskaan vielä ruotsinlapinkoiraa tuomaroinut ja kovasti kehui Simoa. :) Hän myös yllättyi kuultuaan, että Simo on jo melkein 10-vuotias ja vieläkin noin innokas ja vauhdikas tapaus. Lisäksi oli hauska kuulla, että kuulemma olemme Simon kanssa aivan toistemme näköisiä. Onhan meillä jo pitkä taival takana yhdessä, joten tosi kiva jos alamme näyttää jo toimivalta parilta. :)

Huh! Nyt on a-osa läpäisty! :) (kuva: Marja Tuominen)

Kun vikatkin koirat saivat toko-osuuden tehtyä niin siirryttiin eri paikkaan tekemään b-osa (kaupunkiosuus). Kaikki päivän koirakot olivat läpäisseet a-osan mikä oli hieno juttu. :) Simon kanssa ehdittiin ennen b-osaa hieman kävellä läheisillä kaduilla ja tutustua ympäristöön. Kuulemma ei kyseinen tuomari ollut vielä ketään hylännyt kaupunkiosuudella, mutta kyllähän se silti jännitti.

Kaupunkiosuus aloitetiin pienellä seuraamispätkällä, jossa edessä oleva auto käynnistettiin ja se ajoi viereemme ja sieltä mieshenkilö hieman jutteli minulle. Simo katseli autoon kiinnostuneena, mutta istui viereeni, kun käskin. Sitten autonovi vielä läimäytettiin kiinni ja pääsimme Simon kanssa jatkamaan. Käveltiin ensin henkilöryhmän luokse ja siinä mieshenkilö kätteli minua ja juteltiin hetki. Simon käskin istumaan sen ajaksi. Siitä poistuttaessa poju innostui haukkumaan pari kertaa, mutta ne taisi olla enemmän kohdistettu meikäläiselle ja mitään aggressiivisuutta siinä ei ollut vaan lähinnä intoa ja tekemisenhalua. :) Kuljettiin siitä erään rakennuksen ohi ja siinä meitä tuli vastaan iso joukko ihmisiä, juokseva lenkkeilijä, 2 koiranulkoiluttajaa (saksanpaimenkoiria) sekä polkupyöri mikä soitti kelloa meidän kohdalla. Käännyttiin ympäri ja sama porukka tuli meitä uudelleen vastaan. Simo seurasi tosi kivasti ja vain vilkaisi muita koiria nopeasti. :)

Tämän jälkeen käytiin tuomarin kanssa kävelemässä läheisen kaupan ohi ja nähtiin ihmisiä ja autoja. No, eihän se Simo kenenkään hihaan tarttunut vaan oli oikein yhteiskuntakelpoisen oloinen. Lopuksi palattiin vielä lähtöpaikkaan ja siellä kiinnitin Simon erääseen tolppaan mihin oli sitä varten jätetty hihna ja panta. Jätin Simon paikallamakuuseen ja poistuin itse viereisen rakennuksen kulman taakse piiloon. Sitten Simon ohi kulki ihmisryhmä ja 2 koiranulkoiluttajaa. Kuulemma oli poju vain tuijottanut mamman perään eikä pahemmin huomannut ohittavia ihmisiä ja koiria. :) Sitten sain luvan palata takaisin ja siinähän se koe alkoikin olla pulkassa. Kyllä oli mahtava fiilis, kun alkoi tajuta, että mehän tehtiin se! Nyt oli Simokin BH! Wau! :) Autossa Simo saikin sitten maksaherkkua palkinnoksi.

Kokeen päätteeksi meille jaettiin kisakirjat/rekkarit takaisin missä oli merkintä hyväksytystä kokeesta ja kaikki päivän koirat olivat saaneet kokeen hyväksytysti läpi. :) Lopuksi otettiin vielä ryhmäkuva koko porukalla mikä oli kiva muisto päivästä.

Meidän tasokas ryhmä, jossa kaikille BH-tunnus. (kuva: Marja Tuominen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.