lauantai 5. marraskuuta 2016

Rally-tokopäivä Juvalla

Tänään oli oikein antoisa ja monipuolinen rally-tokopäivä, kun kerhon vuokraamassa hallissa pidettiin päivän mittainen rally-tokokoulutus, jossa toimi kouluttajana Elli Kinnunen Jyväskylästä. Päivä oli jaettu aloittelevien ja edistyneempien koirakoiden ryhmiin. Itse osallistuin Epen kanssa aloittelevien ryhmään aamupäivällä ja iltapäivällä Sanin kanssa edistyneempien ryhmään. Todella paljon tuli kyllä hyviä treenivinkkejä molempien kanssa ja myös kuuntelemalla muiden treenejä oppi todella paljon. Kirjoittelen tähän alle kaikkea mitä päivästä jäi mieleen.

Epen kanssa tuli ainakin seuraavat jutut esille:

*Muista nostaa koiran viretila sopivaksi ennen kuin aloitat harjoittelun. Leluleikki alkuun ja juokse kunnolla koiran kanssa, jotta molemmille tulee lämmin ja innostunut olo.
*Opeta lelusta irrottaminen paremmaksi. Kun koiran viretila nousee enemmän on luopuminen aina vaikeampaa. Tee paljon irti-saa ottaa-irti-saa ottaa -treenejä. Voit antaa palkaksi myös toisen lelun, mutta mielellään ei namipalkkaa.
*Vaadi koiralta oma-aloitteista tekemistä ja jätä namilla mukaan hakeminen pois. Mieluummin kannustat koiran luokse esim. taputtamalla tai tömistelemällä.
*Älä palkkaa sinne päin suorittamisesta vaan vaadi tarpeeksi ja nosta kriteeriä pikku hiljaa.
*Palkkauksen linjat: vasemmalla seuraamisessa palkka tulee aina seuraamispaikan päältä olevalta pystylinjalta joko vasemmalla tai oikealla kädella palkaten, ei esim. sivusta jolloin koira helposti alkaa vilkuilemaan muualle. Edessä suoritettavissa liikkeissä palkka tulee aina suoraan keskeltä ylhäältä ja oikealla tehtävissä liikkeissä oikean puolen pystylinjalta.
*Treenien väleissä ei haistella. Anna koiralle joku tehtävä, esim. paikalla makaaminen eli oppii odottamaan kun mitään ei tapahdu.
*Ongelma: Miten saada koira lähelle eteen istumaan? Muista palkan suunta. Vaikka koira jäisi kauemmas istumaan niin palkkaa silti aivan itsesi edestä äläkä vie namia kauemmas. Pikku hiljaa vaadit aina lähempänä istumisen.
*Ongelma: Miten saada koira jättämään maahanmenossa lonkka-asento pois. Treeni: heitä koiralle nami ja kun koira palaa niin käsi maassa ohjaat koiran nopeasti maahan ja heität namin eteenpäin. Tee useampi toisto. Koiralla ei ole aikaa heittäytyä lonkka-asentoon, joten vauhdin avulla asento korjaantuu.
*Ongelma: Miten treenata oikealla puolella oikealle kääntymistä? Treeni: Ohjaa käden avulla koira kääntymään selän taakse kääntämällä kättä. Pikku hiljaa liikerata vahvistuu koiralle ja sitten otat vain oman kääntymisen mukaan niin saatte yhtäaikaisen oikealle kääntymisen.
*Ongelma: Miten saada koira tulemaan oikealle puolelle perusasentoon? Treeni: Oikeassa kädessä paljon nameja ja ohjaat koiran ihan siihen oikean jalan eteen. Avaat varovasti namikättä pikkurillin puolelta niin, että koira saa nakertaa herkkuja. Varovasti lähdet kääntämään kättä niin, että koiran takapää alkaa kääntyä viereesi. Tämä toimi Epellä hienosti ja muutaman onnistumisen jälkeen kääntyi jo tosi hyvin.
*Houkutuksesta luopiminen: Kulje koiran kanssa houkutuksen ohi koira kytkettynä. Jos koira lähtee houkutusta kohti, pysähdy ja odota, että luopuu. Palkkaa houkutuksesta pois päin esim. heittämällä nami. Voit kiertää houkutusta ympäri ja palkkaat koko ajan tiheästi hyvästä kontaktista.

Sanin osuudessa käytyjä juttuja:

*Liikkeestä istuminen: Sani ennakoi helposti maahanmenoa. Harjoitus: Koira ohjaajan edessä ja ohjaaja peruuttaa. Heiluta käsiä sivuilla ja anna istu käsky. Heiluta käsiä ilmassa ja alhaalla ja anna istu käsky. Palkkaa vain tarpeeksi nopeista suorituksista ja ei palkkaa jos vaatii toisen käskyn. Sivulla seuraamisessa anna huijauskäskyjä (kissa, kirahvi, sika...), että koira oppii oikeasti kuuntelemaan. Parin huijauskäskyn jälkeen pyydä istumaan.
*Oikealla puolella seuraaminen: Laita vasen käsi oikean kainalon seudulle ja tarjoa palkka siltä pystylinjalta. Jätä oikealla kädella ohjaus pois.
*Oikean puolen seuraamiseen hakeutuminen: Koiran ollessa oikeassa seuraamispaikassa ota itse askel niin että käännyt hieman oikealle ja koira jää 45 astetta vinoon. Pyydä koira korjaamaan seuraamispaikka. Vähitellen voit lisätä kulmaa niin että on 90 astetta vinossa ja lopulta 180 astetta eli naamat vastakkain.
*Puolenvaihto edessä: Harjoittele ensin paikallaan ja sitten vasta liitä seuraamisen yhteyteen. Koira vasemmalla ohjaat oikealla kädellä koiran eteen ja siitä peruuttamaan oikealle puolelle seuraamispaikkaan. Koira oikealla ohjaat vasemmalla kädellä koiran eteen ja siitä peruuttamaan vasemmalle puolelle seuraamispaikkaan. Ohjaajan liikkuessa koiran peruutus vain jää pois. Sama käsky toimii molemmin puolin tehtäviin puolenvaihtoihin.
*Koiran pysäyttäminen seisomaan: Koiran tullessa luokse heitä nami sen taakse, kun koira palaa, toista tämä. Sen jälkeen tee valeheitto eli koira pysähtyy ja kääntyy katsomaan taakseen. Silloin heität namin koiran taakse ja toistat harjoituksen. Palkkaus hyvä tulla koiran takaa, jotta ei opi edistämään lähemmäs ohjaajaa.

Ja sitten vielä paljon kuvia:


Epe leikkii (kuva: Laura Lindeman)

Epe innostui hienosti, kun oikein reviteltiin lelun kanssa.

Hetki piti kuunnella kouluttajan ohjeita.


Tältä Epen maahanmeno on toistaiseksi näyttänyt.Oikealle kääntymisen harjoitus.

Oikealle puolelle perusasentoon hakeutumista.

Houkutus oli Epestä tosi kiinnostava.

Sani keskittyi hienosti omalla vuorollaan.

Oikealla puolella seuraamista. (kuva: Laura Lindeman)

Istumistreeniä erilaisten käsihäiriöiden kanssa.

Keskittynyt Sannikki. <3

Puolen vaihto edessä -treeni menossa


Merkin kierto onnistui hyvin.

Seisomaan pysähtyminen kauempana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.