tiistai 21. helmikuuta 2017

Krista Karhun rally-tokokoulutus

Sunnuntaina (19.02.) osallistuimme Sanin kanssa Krista Karhun rally-tokokoulutukseen mikä pidettiin Varkaudessa. Sanin kanssa olimme aamupäivä-ryhmässä missä oli yhteensä 6 koirakkoa ja kaikki hieman edistyneempiä eli kisaavat vähintään avoimessa luokassa. Päivä aloitettiin pienellä teoriakeskustelulla kahvituksen yhteydessä. Sen jälkeen jokainen koirakko pääsi suorittamaan edellisen päivän kisojen mestariluokan radan. Ensin tottakai tehtiin rataantutustuminen, joka venyi hieman normaalista tai paljon enemmän keskusteltiin alkuun yhteisesti rataa kierrettäessä. Siellä tuli kyllä paljon hyviä pointteja esille. Sitten jokainen koirakko sai suorittaa radan haluamallaan tavalla. Itse halusin tehdä kisamaisen suorituksen Sanille ja vaikka kaikkia radalla olleita liikkeitä ei olla vielä edes harjoiteltu niin oli kiva katsoa miten Sani niistä suoriutui ja millaista palautetta saatiin viralliselta kisatuomarilta. Kerran palkkasin Sanin kesken radan ja hyvällä innolla Sani kyllä jaksoi radan läpi varsinkin kun juuri edeltävänä päivänä oltiin sen kanssa oltu vielä kisoissa. Sani teki mielestäni hyvin ne liikkeet mitkä se kunnolla osasi ja hyvin tuli esille mitä meidän pitää vielä treenata. Olin tosi tyytyväinen Sanin ratasuoritukseen.
*Sanin rataharjoitus 19.02.2017

Kommentteja Sanin radasta:
*Oikealla puolella liikkeestä seisomisessa valui liikaa eteenpäin ja ajautui hieman suoritusalueen yli. Sinällään tämä ei yllättänyt, koska oikealla puolella ei olla tätä vielä yhtään treenattu ja vasemmallakin puolella tämä on Sanille vielä vaikea.
*Oikealla puolella tehtävä oikealle käännös oli eriaikainen eli pitäisi saada enemmän samanaikaiseksi.
*Merkille lähetyksessä koiran katse pitäisi fokusoida ensin merkkiin ja sitten vasta lähetys. Merkki on aika uusi juttu Sanille, vaikka esineen kierrot onkin tuttuja. Pitää treenta merkkiä enemmän myös radalla, että tulee yllättäen ja tuo katseen kohdistaminen olisi hyvä opettaa.
*Pujottelussa Sanin motivaatio laski selvästi ja seuraaminen ei ollut niin tarkkaa. Lisää palkkausta pujotteluihin ja seuraamispätkille, jotta into säilyy myös niissä.
*Puolenvaihto edessä. Minun pitää hidastaa/pysähtyä selvemmin.
*Oikean puolen istumiset vinoja/väljiä. Hyödyllistä opettaa oikean puolen perusasento.
*Peruutukset sujui hyvin! :)
*Molemmat täyskäännös vasempaan. Koira voi myös peruuttaen kääntyä. Sanin suoritus näytti hyvälle. :) Ja minä kun ajattelin, että tässä olisi isokin ongelma.

Ratatreenien ja palautteiden annon jälkeen jokaisella koirakolla oli n. 10 minuuttia aikaa käydä läpi haluamiaan liikkeitä. Sanin kanssa tehtiin oikealla puolella peruutusta, koska siinä se helposti kaartaa hieman oikealle ja lähtee ulkonemaan. Tehtiin treeni missä ensin peruutin suoraan taaksepäin ja sitten käännyin paikallaan oikealle (jolloin Sani joutui kääntämään takapäätään vasemmalle) ja sitten taas suoraan peruutusta. Palkkaus tuli sitten siinä viimeisessä suoraan peruuttamisessa, kun Sani peruutti suoraan. Ihan kivasti tuntui toimivan eli kääntymällä vastakkaiseen suuntaan kuin mitä Sani meinaa välillä tehdä niin saataisiin se toisen puolen kääntyminen pois. Itseni pitää myös muistaa oikealle käännöksissä, kun koira oikealla puolella, niin itse kääntyä hieman hitaammin verrattuna jos koira olisi vasemmalla, koska oikea puoli ei vielä ole Sanille niin varma ja tuo takapäänkäyttö toiseen suuntaan. Lopuksi katsottiin myös täyskäännöksiä eri puolilla missä koira pyörähtää ohjaajaan päin. Itse ajattelin tosiaan, että ne olisi meille vaikeita, mutta Sanipas suoriutuikin niistä hyvin ja mitään ongelmaa ei näyttäisikään olevan.

Oikealla puolella oikealle kääntymistä (kuva: Laura Lindeman)

Oikealla puolella peruustusta (kuva: Laura Lindeman)


Muita muistiinpanoja koulutuspäivästä:
*Koiralle kannattaa opettaa alusta asti mahdollisimman pienet käsiavut. Yleensä ohjaaja tarvitsee enemmän käsiapuja kuin koira. Käsimerkit pitää myös olla riittävän erilaisia eri liikkeissä ja aina samanlaisia saman liikkeen yhteydessä ettei koira mene niissä sekaisin. Tämä taas on ohjaajalle todella vaikeaa, jos todella monessa liikkeessä on jotain käsiohjausta.
*Ohjaajan kisajännitystä voi harjoitella treenaamalla itselle vieraiden ihmisten kanssa, koska silloin yleensä luontaisesti hieman jännittää. Myös tarjoutumalla kisoihin 0-koirakoksi saa luotua itselle kisamaisen treenitilanteen.
*Ratatreenin yhteydessä muista palkata koiraa seuraamisesta eikä aina vain kylteillä. Ratasuorituksesta suurin osa on nimenomaan seuraamista, joten se pitää olla koiralle mielekästä. Itse kylteillä tehtävät liikkeet ovat yleensä jo itsessään paljon palkitsevampia koiralle.
*Merkille lähetyksessä kohdista koiran katse selkeästi merkkiin ennen lähetystä. Tuo on hyvä opettaa koiralle, että osaa olla vielä paikallaan sen kohdistamisen ajan. Jos kyltille asettuu koiran kanssa vinoon, jotta koiran saa paremmin kohdistettua merkille niin se on vain -1p virhe, joten kannattaa ehkä ottaa, jos sillä saa koiran varmemmin bongaamaan merkin eikä esim. lähellä oleviä hämytötteröitä, mitkä ikävä tuomari on sinne tarkoituksella asettanut. Muista treenata eri kokoisilla tötteröillä (todella isot vs todella pienet)
*Merkiltä kutsu koira: Kyltin suoritusalueella annetaan luoksetulo käsky. Vauhtia saa hidastaa vasta kyltin jälkeen, muuten -3p ov, jos hidastaa liian aikaisin.
*Koira kannattaa opettaa tulemaan hallitusti merkiltä seuraamiseen. Yleensä merkin jälkeen on joku vaativampi tehtävä radalla millä testataan miten ohjaaja on saanut seuraamiseen tulleen koiran takaisin hallintaan.
*Molemmat täyskäännös: lähesty itse kohtisuorasti kylttiä niin että koira jää kyltin ulkoreunalle, jolloin koiralle jää paremmin tilaa kääntyä paikallaan eikä takapää osu kylttiin.
*Tuplasaksalaisissa koiran ja ohjaajan tulee kääntyä yhtä aikaa. Sovita oma kääntymisnopeus koiran vauhtiin. Ohjaaja voi vaikka polkea enemmän paikallaan lyhyillä askelilla, jos hidas koira, mutta ohjaajan kuitenkin pysyttävä liikkeessä, ettei näytä hitaammalta koiraan verrattuna.
*Seuraten peruutus: älä aina peruuta vain 3 askelta vaan vaihdellen 1-20 askelta. Koirat oppii nopeasti ennakoimaan askelten määrän. 3 askelta peruutetaan vain kisoissa!
*Sama poispäin peruutuksessa. Treenaa ylipitkien matkojen peruutusta eikä aina vain sitä koiran kolmea omaa mittaa. Koira opetetaan peruuttamaan niin pitkään kunnes toisin sanotaan.
*Liikkeestä seisomisissa koira ei saa valua eteenpäin. Treenaa seisomaan pysähdyksiä myös kaikkialla muualla kuin sivuilla.
*Kehua pitää, muttei liikaa. Älä kehu ilman syytä esim. jo heti lähdössä vaikkei mitään ole vielä tehty. Liika höpöttäminen ja jatkuva kehuminen voi myös hankaloittaa koiralla käskyjen erottamista sieltä kaiken höpötyksen keskeltä.
*Todella kiihkeällä koiralla kannattaa tehdä namista luopumista ennen palkkaamista eli onnistuneen liikkeen jälkeen "hyvä", sitten kaivetaan nami käteen ja jos koira vain puskee käteen niin käsi kauemmas ja vasta kun luopuu kädesta (ottaa kontaktia) ja on hiljaa niin saa palkan.
*Ratatreeniä ei pidä koskaan tehdä vain sen vuoksi, että nyt tehdään ratatreeniä. Mieti treeniin joku teema miksi rataa treenataan, esim. paljon eteentuloja tai liikkeitä missä paljon samanlaisia käsimerkkejä, jolloin koira joutuu erottelemaan. Ylipitkät esim. 40 kyltin radat tai päättymättömät neliöradat mitä voi kiertää loputtomasti: niillä voi treenata kestoa koiralle ja hakea sitä hetkeä, jolloin koira meinaa turhautua tai hieman into laskee, mutta kun siitä vielä tsemppaa niin jättipalkat. Häiriöratatreenit: esim. joka kyltillä joku häiriö (mutta niin että koiralla onnistumisen mahdollisuus).
*Palkattomuutta ei kannata kovin usein treenata, joka radalla olisi hyvä palkata väh. 3 kertaa jotta koiralla säilyy usko palkan mahdollisuuteen.
*Vauhdinmuutos kyltit: Vauhdinmuutos tapahduttava nopeasti eikä valuen. Jos uusittava kyltti tehdään hitaasti tai juosten niin muista oikea vauhti, kun suoritat uudestaan.
*Pyörähdyksiss ohjaaja ei saa hidastaa. Jos koira vaatii hidastusta niin seurauta hieman hitaammin jo edeltävältä kyltiltä. Käytännössä helppo toteuttaa jos edeltävä kyltti on pysäyttävä.
*Houkutuksen jälkeisen kyltin uusiminen: palaa viimeisen tötterön ja houkutuksen väliin mistä olit poistunut houkutuksesta.
*Pujottelun jälkeisen kyltin uusiminen: Palaa pujottelun viimeisten tötteröiden väliin mistä ollut poistuminen.
*Muissa normiuusimisissa palaa edeltävän kyltin suoritusalueelle eli selkeästi hieman edeltävän kyltin taakse, koska ei riitä jos käy siinä kyltin edessä.
*Jos koira käy moikkaamassa tuomaria, kannattaa uusia. Tulee paljon virheitä.
*Jos koira törmää ohjaajaan -1p, jos ohjaaja estää tahallisesti koiraa -10p, jos ohjaaja vahingossa törmää koiraan tai astuu tassulle niin voi olla vain -1p. Todella voimakas koiran estäminen voi aiheuttaa jopa hylkäyksen.
*Tee treeni missä olet jättänyt koiralle houkutuksen mihin karkaamalla se ei voita mitään (esim. tyhjä purkki) ja kun koira palaa oma-aloitteisesti ei palkata vaan vaadi joku helppo liike ja palkkaa siitä. Koira oppii paremmin, kun se itse palaa sieltä jatkamaan hoksattuaan ettei hyötynyt karkaamalla mitään. Tämä vähentää sen kiinnostusta houkutuksiin jatkossa.
*Jos koira lähtee rallattelemaan omiaan, ei anneta palkkaa jos tulee vasta 10 käskyllä takaisin. Ei myöskään häkkiin/autoon mikä olisi rangaistus. Rauhoita tilanne ja jatka tekemistä, kun koira on rauhoittunut.
*Jos maahanmenossa koira aina istuu ensin on se -10p virhe. Opeta koira menemään leuka edellä maahan.
*Radoilla kyltit voi joskus olla tahallaan vinossa tai poissa linjalta, joten treenaa myös kylteille linjaamista.
*Muista ohittaa maalikyltti selkeästi ennen kuin alat esim. juosta tms. Helposti tulee -10p virhe esim. juoksemisesta liian aikaisin tai jos pysähtelee siihen kyltille.
*Jos koira haistelee helposti niin jätä -käsky on hyvä. Alkuun palkkaa jo heti siitä kun jätä käskyllä ottaa nopeasti kontaktia. Vähitellen vaadi, että kontaktin lisäksi pitää tehdä vielä joku helppo juttu, ettei ala itse ketjuttaa, että laittamalla kuonon maahan sanotaan aina jätä ja sitten saa palkkaa. Ohjaaja voi myös kädellä nostaa koiran kuonon ylös maasta ja sitten taas vaaditaan joku helppo juttu mistä saa palkan. Ei ole järkeä palkata heti jos on kädellä nostanut kuonon ylös.
*Tunne oma koirasi ja mieti montako toistoa se kestää ja montako kertaa on järkevä tehdä. Esim. monet vauhtia vaativat tehtävät ehkä kannattaa tehdä vain kerran tai kaksi per treeni, koska muuten koira alkaa jo niissä hidastaa eikä treenistä saada enää mitään hyötyä. Väsynyt mielentila yhdistyy helposti liikkeisiin ja liika treeni voi olla ennemminkin haitallinen jatkoa ajatellen.


Paljon tuli taas uusia ajatuksia päivästä, joten kyllä näihin koulutuksiin osallistuminen vain joka kerta opettaa lisää ja itsellä lisää aina myös sitä tarvittavaa treenimotivaatiota. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.