Lopultakin sain aikaiseksi kirjoitettua viime viikonlopun Tahtitassujen leirillä olleen Leena Inkilän Treenikupla-luennon muistiinpanot tänne. Paljon tuli kyllä hyödyllisiä uusia juttuja omiin treeneihin.
*Tavoitteena sekä koiralle että ohjaajalle sujuva ja katkoton treeni
*Treeni on hyvä suunnitella huolella etukäteen, jotta toistot on sujuvia ja siirtymät liikkeestä toiseen onnistuu eikä koira pääse herpaantumaan, esim. näissä tilanteissa koira voi helposti alkaa haistelemaan heti palkkauksen jälkeen.
*Mieti treenille selkeä aloitus ja lopetus.
*Jos treenaat esim. 15 minuuttia niin pidä siinä pari taukoa koiralle ja sinä aikana voit itse miettiä miten treeni jatkuu. Koiralla oltava selkeä taukokäyttäytyminen siksi aikaa, jotta ei ehdi puuhastella omiaan.
*Treenin sujuvuuteen vaikuttaa monta asiaa: siirtyminen harjoituspaikalle, koiran sijainti suhteessa ohjaajaan, miten palkka annetaan, miten uusi toisto aloitetaan, miten treeni lopetetaan
*Pyri tekemään treeniin selkeä kaava mitä on helppo toistaa ilman, että kontakti katkeaa
*Katkeamaton treeni helpottaa koiran keskittymistä, kun sille ei jää aikaa bongata erilaisia ärsykkeitä tai häiriöitä ympäristöstä, onnistumisen mahdollisuus kasvaa, yhteistyö tulee kannattavammaksi, vähemmän turhautumista ja passivoitumista koiralle, oppiminen nopeutuu
*Taukokäyttäytymisen etuja: ohjaaja ehtii suunnitella seuraavan treenin, ohjaaja voi keskustella kouluttajan kanssa, mahdolliset välineet saadaan aseteltua paikoilleen, palkkaus ehditään miettiä kuntoon tai laittaa paikoilleen
*Erilaisia taukokäyttäytymis vaihtoehtoja: koira kytkettynä (ei anneta haistella), koira sylissä, koulutettuja taukokäyttäytymisiä: koira makaa matolla/pedillä, koira odottaa häkissä, koira on paikallaolossa
*Kannattaa miettiä juuri omalle koiralle sopiva taukokäyttäytyminen, esim. Sanilla käytössä maassa paikallaolo ja siihen oma käsky "siinä"
*Mieti treenin siirtymät sujuviksi: Miten viet koiran taukopaikalta treenipaikalle (yhteistyö alkaa jo sieltä), Mitä tapahtuu toistojen välissä: voit esim. palkkauksen aikana siirtyä koiran kanssa seuraavan liikkeen aloituspaikkaan tai ohjata koiran palkattaessa siihen asentoon mistä seuraava liike alkaa. Koiran voi myös esim. pannasta kuljettamalla siirtää seuraavaan paikkaan tai seurauttamalla tai teettämällä jonkun muun tehtävän. Pääasia että koira ei ehdi puuhastella omiaan.
*Laadi selkeä treenisuunnitelma: Mieti jokaiselle treenille selkeä tavoite, kaikki ei ehkä onnistu joka kerta, joten siksi on hyvä että ohjaaja tiedostaa mitä juuri sillä kertaa treenattiinkaan. Mieti miten saat koiran tekemään halutun asian ja mistä palkkaat (palkan suunta). Tärkeä miettiä myös miten palkkaat jotta se tukee koiran tekemistä. Mieti siirtymät toistojen välillä. Mikä on varasuunnitelma jos joku asia ei toimi. Mitkä olisi todennäköisimmät epäonnistumiset treenissä? Yleensä ohjaaja pystyy aika hyvin ennustamaan mikä asia voi olla koiralle vaikea.
*Piirrä suunnitelmasta selkeä rinki mitä tapahtuu missäkin vaiheessa. Rinkiä on pystyttävä sujuvasti toistamaan. Koirat oppii nopeasti treenikaavan ja yhteistyö paranee sekä oppiminen nopeutuu. Tehokasta uusien asioiden opettelussa.
*Mitäs sitten jos treeni ei onnistu? Mieti mitkä olisi todennäköisimmät epäonnistumiset ja varaudu niihin. Mieti haluatko koiran tarjoavan itse oikeaa toimintoa epäonnistumisen jälkeen eli odotat itse koiran korjaavan. Jos aina ensimmäinen toisto epäonnistuu ja vaatii toisen käskyn niin koira oppii helposti kaavan joten vaadi että liike pitää onnistua jo heti ensimmäisestä käskystä. Mieti myös miten toivot koiran kisoissa toimivan jos tulee epäonnistuminen.
*Älä käytä oho, hups jne. sanoja vaan mieluummin ohjaa koira seuraavaan toistoon. Ne vain turhauttavat koiraa, koska ohjaaja ei koskaan voi täysin poistaa omaa turhautumistaan niistä. Jos treeni ei onnistu niin voit myös ohjata koiran tauolle ja miettiä miten helpottaisit treeniä. Joskus hyvä palkata myös yrittämisestä, jottei koira passivoidu vaan jaksaa yrittää.
*Aina ennen treeniä ja erityisesti vieraassa treenipaikassa anna koiran ensin tottua treeniympäristöön. Aloita yhteistyön virittely jostain helposta.
*Treenikupla-ideaa voi soveltaa moniin asioihin: yhteistyön rakentaminen, kun opetellaan uusia asioita, häiriötreenaamiseen, vihje-erotteluun, kehäänmeno-treeniin, jne.
*Häiriöharjoitteluun hyvä tehdä selvä suunnitelma: Mieti millä hetkellä treeniä koira vähiten häiriintyy ja aloita siitä hetkestä (koira on juuri saamassa palkan tai syömässä/leikkimässä) ja vähitellen siirrä häiriö vaikeampaan hetkeen. Koira on kaikkein altein häiriöille juuri palkkauksen jälkeen, joten se on viimeinen vaihe. Hyödynnä pätevää apuhenkilöä jolloin häiriön ajoitukset helpompi järjestää.
*Jos koira reagoi häiriöön, miten haluat koiran toimivan kisoissa: haluatko aina houkutella koiraa vai voisiko koira itsenäisesti ottaa kontaktin takaisin vaikka olisikin katsonut jotain. Jos koira treenissä katsoo häiriön suuntaan ja itse palaa jatkamaan niin palkkaa mutta heikommalla namilla ja jos ei häiriinny niin superpalkka. Alkuun koiran katsoessa häiriötä voit myös sanoa palkkasanan ja kun katsoo niin palkkaat. Toista tätä kuitenkin vain pari kertaa ettei koira opi yhdistämään että katsomalla häiriötä kuuluu aina palkkasana vaan oppisi itse ottamaan kontaktin.
*Vihje-erottelua hyvä harjoitella, erityisesti samankaltaisilla tempuilla tai esim. samalla esineellä tehtävillä tempuilla. Mieti selkeä suunnitelma mitkä liikkeet ovat harjoittelussa. Valitse kaksi eroteltavaa liikettä ja lisäksi sano välillä "höpö"-sanoja, esim. istu, maahan, kukka. Treenissä on selkeä aloitusasento ja jos koira epäonnistuu niin se vaan ohjataan aina aloitusasentoon ja silloin ei siitä palkata olleenkaan. Muista palkata välillä myös vihjesanan odottamisesta, ettei koira opi aina vain tarjoamaan jotain vaan oikeasti malttaa odottaa, että käsky tulee. Vaihtele aikaa minkä koira joutuu välillä odottamaan ja sama käskyjen antamisessa.
*Muista että treeneissä pitää olla tarpeeksi vaihtelua ettei koira kyllästy. Myös palkkoja kannattaa vaihdella treenin aikana. Välillä voi tulla "heikompi" palkka ja välillä superpalkka, lisää yllätyksellisyyttä koiralle. Älä aina säästä jättipalkkaa treenin loppuun, se voi välillä tulla jo puolessa välissä tai heti alussakin. Isommasta työstä kuitenkin aina isompi palkka.
*Koiralle voi opettaa oman palkkasanan eri tavalla tehtäviin palkkauksiin, esim. oma palkkasana jos koira kiertää selän takaa hakemaan palkan oikeasta kädestä. Tämä voi olla koiralle jopa paljon motivoivampaa kuin saada se nami aina vain samalla kaavalla vasemmasta kädestä. Tätä voi myös hyödyntää koiran siirtämisessä seuraavan liikkeen aloituspaikkaan, jos seuraava liike aloitettaisiinkin ohjaajan oikealta puolelta.
*Jotta suoritus kisoissa onnistuisi, niin mieti seuraavat asiat kisapaikalla: Miten koira viettää odotusajat, koiran totuttaminen ympäristöön, huomioi koiran jännitykset ja pelot (olisiko koiran esim. parempi odottaa autossa omassa rauhassa jos stressaa kisapaikalla), miten suoritatte kehääntutustumisen ja mitä siellä tapahtuu, millainen verryttely teillä on ennen omaa vuoroa, miten menet kehään koiran kanssa, miten palkkaus tapahtuu suorituksen jälkeen.
*Pyri jo treeneissä pitämään treenin aloituksen kaava suht samana jolloin koira oppii miten työskentely alkaa.
*Mieti kehään meno tarkasti: mitä koira tekee odotusajan ennen omaa vuoroa, missä vireystilassa koira voisi parhaiten onnistua ja miten saat koiran viriteltyä siihen, kehään siirtyminen (millä tyylillä), aloitusasentoon siirtyminen oltava sujuva
Kiitos vielä Leenalle mielenkiintoisesta ja inspiroivasta luennosta! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.