sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Rally-tokokoulutus Varkaudessa

Tänään oltiin Epen ja Sanin kanssa rally-tokokoulutuksessa Varkaudessa. Kouluttajana toimi Hannele Pirttimaa, joka tuomaroi myös eilisessa Sanin kisassa. Alkuun pidettiin reilu puolen tunnin mittainen luento missä sai kysellä vapaasti kouluttajalta ja sen jälkeen tehtiin kaksi treenikierrosta koirien kanssa aina 10 min/koirakko kerrallaan. Hyvä että treeniaika jaettiin puoliksi niin molemmat koirat jaksoi hyvin keskittyä koulutussessioihin. Epellä oli ekalla kierroksella vähän kierroksia ja haukkua tuli jonkun verran, mutta ihan kivasti sain sen kuitenkin tekemään. Onneksi treenikaverilta saatiin huippukiva lelu pojulle lainaan, koska itse olin tyylikkäästi unohtanut kaikki Epen lelut kotiin. Epen kanssa tehtiin ekalla kierroksella enemmän tekniikkatreeniä. Käytiin läpi houkutuksen treenaamista ja sen jälkeen tehtiin seisomaan nousemista. Sanille taas ekalla kierroksella tehtiin ratatreeni ja siihen alkuun pari lähtöharjoitusta mitkä meni tosi hyvin, samoin kuin itse ratasuoritus. Palkkasin toki paljon radan aikana. Sitten treenattiin yksittäisenä kylttinä liikkeestä seisomista Sanin kanssa. Epen kanssa tehtiin toisella kierroksella ratatreeni mikä meni yllättävän kivasti (koska kyseessä oli kuitenkin mes-luokan rata) ja sitten tehtiin yksittäisenä kylttinä liikkeestä maahanmenoa. Sanille taas toisella kierroksella otettiin liikkeestä istumista ja merkille lähetystä. Paljon tuli kyllä taas hyödyllisiä vinkkejä ja itse tykkäsin päivän koulutuksesta. Alla vielä muistiinpanoja mitä tuli kirjoiteltua ylös.

Yleisiä vinkkejä
*Välillä tee kisanomainen treeni missä treenikaveri arvostelee. Luo jännitystä ohjaajalle!
*Muista ohjata kisoissa samoin kuin treeneissä!
*Kokeile treeneissä joskus jättää käsiavut pois jostain liikkeestä ja testaa osaako koira sanallisesta käskystä (jos osaa niin käsimerkki turha ja voi häivyttää pois). Ylimääräiset käsiavut mielellään pois sotkemasta koiraa. Tämä on myös hyvä kuunteluharjoitus koiralle.
*Muista palkata seuraamisesta! (meidän ikuisuusongelma)
*Lisää koiran motivaatiota tekemiseen keksimällä omia kylttejä ja jotain yllättäviä liikkeitä mitä koira ei voi ennakoida. Tämä lisää tekemiseen mielekkyyttä ja intoa, kun olet yllätyksellinen.
*Älä laita radalle vaikeita tai koiralle uusia kylttejä.
*Älä ota liian montaa tekniikkatreeniä kerrallaan harjoitteluun vaan keskity vaan pariin kerrallaan. Jos joku tietty juttu ei ala sujumaan, niin jätä vaikka hetkeksi tauolle, koska saattaa onnistua paremmin, kun aika on sille kypsä.
*Välillä kannattaa seurauttaa vaan hyppyesteen tai putken ohi eli aina ei niitä mennä tekemään ja koira ei opi karkaamaan niihin. Tee treeni missä esim. 10 hyppyä peräkkäin ja koira saa hypätä vaikka joka toisen tai kolmannen ja vaihdellen.
*Askelperuutuksissa ohjaaja voi peruuttaa myös tasa-askelin, jos se auttaa koiraa. Vaarana voi olla, että koira saattaa istua, mutta pysyy ehkä helpommin suorassa. Koira oikealla peruutuksessa voi ohjaaja aloittaa peruutuksen vasemmalla jalalla, jolloin koira ei niin väistä ulospäin.
*Merkille kohdistus: Opeta käsky kohdistukseen ("missä merkki"). Älä ota koiraa perusasentoon, jossa haluaa pitää kontaktia vaan esim. kävele merkkiä kohti ja kun koira bongaa merkin niin palkkaus. Palkkaa kauemmas ja suoraan ylhäältä. Pikku hiljaa liitä käsky ja ala vaatia merkin bongausta vain käskystä. Alkuun kentällä on vain se merkkitötterö eikä muita häiriökohteita. Kun lisäät muita kohteita kentälle niin varmistu, että oikeasti katsoo juuri merkkiä eikä mitä tahansa kohdetta. Kohdistustreenin voi tehdä heti aluksi, jolloin koira ehkä muutenkin bongailee helpommin kaikkea. Toinen vaihtoehto on ensin tehdä muutama toisto merkille lähetystä ja kun koira jo ennakoi mitä on tulossa ja ehkä katsoo valmiiksi merkkiin päin niin tekeekin kohdistustreenin ja palkkaa siitä.


Epe:
*Houkutus: Treenaa houkutusta niin, että lelut yms. houkutukset aluksi kauempana ja treenaat vaan jotain helppoa ja kivaa kauempana. Tee liike missä ensin kävelet kohti houkutusta mutta sitten käännytte pois päin siitä, esim. joku käännös tai eteentulo tai vaihtoehtoisesti joku kiva temppu. Vähitellen liikutte lähemmäs houkutuksia ja koira tottuu niihin vähitellen että ne vain ovat siellä mutta silti tehdään jotain kivaa.
*Seisominen: Ohjaa koira seisomaan laittamalla käsi vähän sen leuan alle, jolloin koira ei astu eteenpäin vaan nousee takapään avulla ylös seisomaan.
*Kentälle tai halliin tullessa anna Epen liikkua vapaasti hihnassa ja odota rauhassa että tulee perusasentoon itsenäisesti. Ei haittaa vaikka haukkuisi ihmisille, silti odota rauhassa, että itse ottaa kontaktin ja tulee perusasentoon. Oppii että ihmiset ei ole mikään juttu ja luopuu niistä itse.
*Treenaa eri liikkeitä kulkemalla putkea tai hyppyä kohti, koska ovat selkeästi häiriö vielä sille.
*Treenaa putken jälkeistä haltuunottoa. Anna seuraa -käsky jo tarpeeksi ajoissa kun vielä putkessa.
*Liikkeestä maahanmeno vielä vaikea liike. Muista antaa käsky ennen kuin pysähdyt. Pieni vartaloapu sallittu ja se selkeesti auttaa koiraa. Treenaa myös seisomisesta maahanmenoa (nyt oli vaikea ja istui siinä).

Sani:
*Tee lähtöharjoituksia.
*Paranna motivaatiota seuraamisiin palkkaamalla usein seuraamisista. Spiraalissa ja pujottelussa tee kaikkea kivaa kesken liikkeen, esim. pyörähdys. Välillä voit vain seurauttaa tötteröiden ohi tai tehdä vain osan seurauttamisista. Kokeile tehdä kaikkia muita liikkeitä pelkän seurauttamisen sijasta näillä kylteillä jotta koira ei opi, että tötteröt tarkottaa aina vain pitkää seuraamista. Muista yllätyksellinen palkkaus!
*Liikeestä seisominen: Treenaa nopeita pysähdyksiä esim. luoksetulon pysäytyksinä niin, että heität namin koiralle, kun se tulee.
*Poispäin peruutuksessa jos Sani peruuttaa oikealle vinoon niin voit sivuaskelilla (mene) ohjata sen vasemmalle ja sitten taas uudestaan peruuttamaan ,ettei törmää kylttiin. Voi olla -3p tvä, mutta ei tarvitse uusia kylttiä.
*Liikkeestä istu: Hidasta itse vauhtia jo edeltävältä kyltiltä, jolloin jäävä liike on koiralle helpompi. Jos hidastat itse kyltillä niin -3p ov, mutta parempi kuin -10p, jos liike ei ilman hidastamista onnistu ollenkaan. Käsimerkin (sormi) oltava selkeä, jotta Sani tietää, että istuminen kyseessä. Älä tee liian montaa toistoa ja muista vaihdella eri asentoja, esim. istu, seiso, istu, maahan. Nyt Sani alkoi tarjota liikkeestä seisomista, kun oltiin tehty monta toistoa pelkkää istumista. Kyltin voi uusia, jos itse et ole kävellyt vielä seuraavan kyltin suoritusalueelle.
*Merkille lähetys: Asetu itse kyltille hieman vinoon perusasentoon (-1p vino). Näin saat koiran katsomaan suoraan tötteröön päin ja koirat oppii nopeasti, että kun kyltillä asetutaan hieman vinoon, niin seuraava liike on merkille lähetys. Nyt treenattiin merkille lähetystä niin, että tötterö oli hyppyjen lähellä sekä putken suun luona, mutta tosi hyvin Sani kuunteli ja liike onnistui. Koira voi tarvittaessa myös peruuttaa merkille tai voit ohjata sivuaskelilla kaukana. Niistä voi tulla jotain pieniä vähennyksiä, mutta ei välttämättä kannata uusia. Ota merkille lähetykseen oma "merkki" -käsky. Kierrä -käskyllä se on oppinut kiertämään mitä tahansa kohteita, mutta merkki tarkoittaisi aina vain tötterön kiertämistä ja sinne pysähtymistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.