lauantai 10. marraskuuta 2018

Lappalaiskoirien Superpäivä Kuopiossa

Tänään käytiin koirien kanssa Kuopiossa, kun siellä järjestettiin uudessa Koiramekassa (Suomen suurin koirahalli) Lappalaiskoirien Superpäivä niminen tapahtuma. Päivän aikana järjestettiin monen eri lajin koulutuksia ja itse osallistuin Sanin kanssa nosework-koulutukseen ja Epen kanssa rally-tokokoulutukseen.

Nosekoulutuksen piti Anita Pesola (Houndy koirapalvelut). Tykkäsin kyllä tästä koulutuksesta kovasti ja paljon saatiin hyviä vinkkejä Sanin kanssa. Ensinnäkin joudun nyt oikeasti ostamaan etsintöjä varten pidemmän liinan, jotta koirat kykenevät itsenäisemmin etsimään. Liinan käyttöä käytiin läpi ja siinä minulla on vielä opeteltavaa. Hyviä neuvoja saatiin myös siihen miten valeilmaisuista päästään eroon. Liikaa olen aiemmin sortunut siihen, että alan heti ohjaamaan ja käskyttämään Sania uudelleen etsintään mikä on vain pahentanu tätä ongelmaa. Nyt toimi todella hyvin, kun en huomioinut Sanin valeilmaisua mitenkään vaan katselin vain ihan muualle.

Ensimmäisessä treenissä oli ruudukkoharjoitus missä harjoiteltiin sitä, että ohjaaja oppii pitämään riittävän etäisyyden koiraan. Ohjaajan tulisi pysytellä koko ajan vähintään yhden ruudun päässä koirasta. Näin ohjaaja kykenee paremmin tarkkailemaan koiran reaktioita, kun näkee kunnolla koko koiran ja koira ei myöskään paineistu liikaa lähellä olevasta ohjaajasta. Etsintäalueella meillä oli kolme hajupurkkia missä yhdessä oli etsittävä haju (eukalyptus) ja muissa oli häiriöhajut. Ekaa kertaa tehtiin Sanille treeni häiriöhajuilla ja tosi hienosti meni. Toinen häiriöhaju oli kuivattua maksaa mikä selvästi kiinnosti Sania ensimmäisellä kierroksella, mutta toisella etsinnällä luopui siitä tosi nopeesti.

Ruudukkoharjoituksen etsintäalue

Toisessa treenissä oli sisäetsintäalue mikä sisälsi kaksi hajupiiloa. Toinen piilo olisi pitänyt olla helpompi (1 luokan tasoinen vaativuudeltaan) eli oli laatikossa kiinni ja koiran kuonon korkeudella. Tätä Sani ei kuitenkaan saanut paikannettua, vaikka lähellä pyörittiinkin. Vaikeamman (2 luokan tasoisen) piilon Sani puolestaan löysi hienosti eli se oli seinän listaan piilotettu melko alas. Sani myös hienosti jatkoi etsintää löydettyään ekan hajun ja hyviä vinkkejä saatiin siihen miten voin omalla rintamasuunnalla ohjata Sania. Tämä toinen treeni meillä venyi tosi pitkäksi ja lopulta kun toinen haju ei löytynyt (vaikka kokeiltiin lähettää Sani uudelleen suoraan hajulle päin) Sani alkoi myös jo hieman turhautua eli tuli ääntelyä ja kävi lopulta maahan. Päätettiin kuitenkin, että koska yksi hieno löytö oli tehty niin ei lähdetty liikaa ohjaamaan koiraa vaan jätettiin etsintä vain kesken. Ideana olisi opettaa Sanille itsenäisempää etsintätyyliä, joten jos se turhautuu ja ääntelee niin sillä se ei saisi lisäapuja minulta, mikä vain vahvistaisi sitä käytöstä. Hyvä mieli jäi Sanin treenistä ja paljon opin taas uutta! :)
*Sanin nose-etsinnät Kuopiossa 10.11.2018

Sisätilaetsinnän etsintäalueEpen kanssa osallistuimme rally-tokokoulutukseen. Itse en ollut niin tyytyväinen tähän koulutukseen ja siitä ei hirveästi saatu mitään hyödyllisiä uusia juttuja. Koulutus soveltui paremmin ehkä ihan aloitteleville. Epen kanssa tehtiin ekalla kierroksella houkutustreeniä, koska totesin, että ei voida rataa tehdä, kun sinne oli ripoteltu leluja ympäriinsä. Epe oli muutenkin tosi kierroksilla ja sillä oli vaikeuksia keskittyä oikein mihinkään. Olisi pitänyt tajuta se ja tehdä jotain helpompaa. Nyt meni vähän sähläämiseksi ja lelut kiinnosti aivan liikaa. Tehtiin vielä houkutuskujan läpi seurauttamista ja se oli aika vaikea Epelle. Ekalla kerralla tuijotti vain leluja koko matkan, vaikka kulkikin nätisti vierelläni. Sen jälkeen saatiin pari ihan kivaa seuruupätkää.

Toisella kierroksella kaikki ryhmän koirakot oli samaan aikaan ja käytiin läpi mitä perusharjoituksia voi tehdä kotona rallyyn liittyen. Epelle tämä oli hyvä häiriöharjoitus, kun muita vieraita koiria oli ympärillä. Jonkun verran se innostui välillä haukkumaan, mutta sain sen kuitenkin ihan kivasti tekemään. Temputin sillä kaikki ohjaajan neuvomat jutut läpi ja hienostihan ne sujui. Jopa ohjaajan ympäri kiertäminen vastapäivään meni hyvin. Tämä osuus oli ihan hauska, vaikka sinällään mitään uutta siinä ei meille tullutkaan.

Epe joutui vähän myös poseeraustöihin. <3

Kiva päivä oli ja myös Kaja oli messissä mukana ja sen kanssa käytiin yhdessä välissä hieman treenaamassa hallissa. Pentu suostui myös leikkimään hienosti ja oli jälleen hurjan reipas. Ihmiset ja muut koirat kiinnosti tuttuun tapaan taas aivan liikaa ja hallissa kulkiessa Kaja pomppikin enemmän vain takatassuilla kun hirveä kiire oli kaikkien luokse. Namien kanssa saatiin kyllä myös hyviä ohituksia, mutta kyllä tuo vielä töitä teettää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.