lauantai 14. kesäkuuta 2014

Tokokurssi Juvalla: 1 päivä

Tänään osallistuttiin Sanin kanssa Juvalla järjestettävälle tokokurssille. Huomenna meillä on vielä toinen päivä edessä. Kouluttajana toimii Heli Könönen. Meillä oli 5 koirakon ryhmä ja vuorotellen tehtiin koirakko kerrallaan erilaisia harjoituksia kentällä.

Aluksi tehtiin Sanin kanssa lyhyt seuraamispätkä, jotta kouluttaja sai hieman käsitystä millä tasolla mennään. Sen jälkeen tehtiin lyhyitä seuraamisharjoituksia missä minun tuli kiinnittää huomiota koiran palkkaamiseen, oikea-aikaiseen vapauttamiseen ja nopeasti jatkamiseen. Palkatessa olisi hyvä liikkua taaksepäin, jolloin koira seuraa perässä. Lisäksi uusi seuraamispätkä olisi hyvä aloittaa siitä suoraan, jotta koiralla ei motivaatio ehdi laskea ja esim. ala haistelemaan. Kannattaa välttää ottaa koira aina perusasentoon liikkeelle lähdettäessä, koska sekin voi laskea koiran motivaatiota. Jos Sanin mielenkiinto herpaantui muualle kesken seuraamisen niin tein itse nopean suunnan vaihdoksen ja temmon vaihdoksen ja kun Sani tuli perässäni taas mukaan tekemiseen niin heti palkka sille. :) Hieman meinasin varsinkin alussa olla mielenkiinto ympäristössä, kun oli uusia ihmisiä paikalla.

Meidän seuraamispätkä alkoi perusasennosta

Seuraavassa harjoituspätkässä vahvistettiin sivulla istumista. Otin Sanin perusasentoon ja palkkasin ja toistin käskyä ja palkkasin n. 5 kertaa, jonka jälkeen vapautus. Tätä toistettiin useamman kerran. Sanille tämä on varmasti hyvä harjoitus, koska se lähtee helposti palkan saatuaan tekemään omiaan. Kouluttajan antaessa meille väleissä vinkkejä laitoin Sanin joko istumaan tai maahan, jotta se ei alkaisi puuhastelemaan omiaan vaan oppisi rauhassa odottamaan kunnes tekeminen jatkuu.

Perusasennon harjoittelua

Palkkaa annettiin pienin väliajoin

Oho nyt Sani nousi seisomaan...

...ja takaisin perusasennossa.

Edellisen harjoituksen päätteeksi harjoiteltiin vielä koiran kanssa leikkimistä. Kouluttaja neuvoi, että lelua ei kannata heilutella puolelta toisella vaan vetää itseensä päin ja itse hieman pyöriä, jolloin koira kiertää ohjaajaa kehässä. Kun koiralla on hyvä ote lelusta sen annetaan voittaa ja sitten kannustetaan se taas luokse nopealla pyrähdyksellä ja taas jatketaan leikkiä. Tätä toistettiin muutaman kerran ja lopuksi koira olisi saanut kantaa lelun autolle, mutta Sani luovutti sen melko nopeasti herkun toivossa. Lelun irrotus kannattaa opettaa niin, että koira otetaan pannasta kevyesti kiinni ja toinen käsi hellästi koiran leuan alle ja kun koira itsenäisesti irrottaa otteensa lelusta sen ei anneta enää ottaa sitä vaan ohjaaja ottaa lelun maasta tai potkaisee sen kauemmas koiran ulottumattomiin. Tärkeää on, että tämä harjoitus tehdään rauhallisesti eikä motivoida koiraa taistelemaan lelusta. :)

Päivän viimeinen harjoitus oli henkilöryhmä. Muut ryhmäläiset olivat sijoittuneet neliöön ja Sanin kanssa kiersimme heitä ympäri ja välillä pysähdyttiin koira perusasentoon ihmisen kohdalla. Tämä oli aluksi Sanille melko haasteellinen juttu, koska se ottaa todella paljon häiriötä ihmisistä. Mutta tosi hyvä harjoitus ja näitä olisi hyödyllistä tehdä jatkossakin. Lyhyiden seuraamispätkien jälkeen koira vapautettiin aina taaksepäin ja sitten suoraan mentiin aina jatkamaan tekemistä. Huomenna meillä on vielä toinen päivä koulutusta jäljellä, toivotaan että sieltäkin saadaan paljon uusia hyödyllisiä vinkkejä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.