sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Nose Work -koulutus Juvalla

Tänään Juvalla järjestettiin useamman tunnin mittainen Nose Work -koulutus. Ideana päivässä oli tutustuttaa uusia koirakoita lajiin ja kivasti olikin eri rotuisia koiria saatu paikalle. Päivään osallistui yhteensä 10 koirakkoa ja useampi kuunteluoppilas. Kouluttaja meille toimi Eila Vuorenranta Joutsasta. Koulutus pidettiin Juvan kaarihallilla. Päivä aloitettiin n. tunnin mittaisella teorialla kahvin merkeissä. Eila oli laatinut kivan materiaalin teoriaosuutta varten, joten sitä oli helppo seurata. Käytännön harjoitukset tehtiin koirakko kerrallaan ja kerralla treenattiin n. 5-10 minuuttia huomioiden koirien taso.

Sanille tehtiin ekalla treenikerralla harjoituksia missä muovisiin koreihin oli laitettu treenihajulla (eukalyptus) hajustettu vanutossu ja sen lisäksi nameja mitkä Sani sai käydä syömässä. Ideana oli, että koira oppii siinä yhdistämään hajun siihen, että se saa palkkaa. Korien määrää lisättiin (esim. kolme koria kerralla) ja sitten korien päälle laitettiin puolittain vielä toinen kori hieman tuomaan lisähaastetta. Ahne Saniainen kyllä kävi rohkeasti syömässä namit koreista. Sitten kokeiltiin ilmaisua eli Sani sai mennä korille missä oli vain yksi nami ja syötyään namin käskin sen nopeasti maahan ja siitä se sai sitten palkaksi paljon nameja kädestäni hajulaatikon päältä. Päätin vaihtaa Sanille ilmaisuksi tuon maahanmenon kun se ekalla kerralla sitä itse tarjosi istumisen sijaan. Hyvin tuntui tuo vaihdos toimivan. Ilmaisuharjoituksissa tehtiin useampi toisto ja samoin laatikosta jätettiin myös nami pois eli vasta ilmaisun jälkeen Sani sai palkkaa laatikon päältä. Lopulta kokeilin jättää myös ilmaisun käskysanan ("maahan") pois ja hienosti pienen mietinnän jälkeen Sani tarjosi oma-aloitteisesti maahanmenoa. Jes, ekasta treeniosiosta jäi tosi hyvä mieli.

Toinen ja kolmas treenikerta ei mennytkään sitten enää näin hyvin. Sani kun on kova kokeilemaan ja tarjoamaan ja runsaan tempputaustansa takia yhdistää nämäkin vain helposti uuden tempun harjoitteluun. Nyt alkoi siis tuo piirre taas puskea esiin samoin kuin oli aiemmin käynyt jo lasipurkkien kanssa hajuerottelua treenatessa. Sani siis unohti kokonaan haistelun ja kävi yrittämässä maahanmenoa laatikoiden vieressä tai laittoi kuonon laatikkoon ja odotti saavansa palkkaa. Siispä palattiin takaisin päin ja unohdettiin nyt ilmaisu kokonaan. Nyt tehtiin lisää harjoituksia missä Sanin piti vain haistella laatikossa ollutta hajua ja se sai siitä nopeaan tahtiin paljon nameja. Tehtiin myös harjoituksia missä muovisen astian päälle oli laitettu sihti mistä Sani sai käydä syömässä nameja ja alla olleesta muovipurkista tuli treenihajua sille. Sanin kanssa joutuu olla itse hirveän nopea palkkauksen kanssa, jottei se ehdi tehdä mitään ylimääräistä. Nyt siellä tuli kyllä kaikenlaisia temppuyritelmiä välissä: kumarrusta, leuan laittamista laatikon päälle, peruutusta jne.

Sani treenaa haistelua muovisen sihdin läpi. Namit oli sihdissä.

Kouluttajamme Eila palkkaa Sania haistelusta.

Viimeisellä treenikerralla Sani jaksoi onneksi vielä hyvin, vaikka moni muu koira oli silloin jo aivan puhki. Nyt tehtiin vielä uudelleen samanlaisia harjoituksia kuin alussa eli Sanin piti itse hoksata haistelu ja jos se alkoi tarjota muuta niin vein sen pois laatikoiden luota. Loppuun saatiin onneksi vielä ihan kivoja suorituksia, mutta kyllä meidän pitää se ilmaisutreeni jättää vielä kokonaan pois jotta saadaan itse haistelu Sanille varmemmaksi eikä se vain luule suorittavansa jotain temppua tai liikettä. Päivä oli kyllä kaikkiaan oikein antoisa ja kiva oli päästä näkemään niin erilaisten koirien suorituksia. Toisten koirakoiden treenaamisesta oppi myös paljon. Toivottavasti keväällä saataisiin järkättyä vastaava päivä, kun oltaisiin jo saatu edistymistä meidän treeneissä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.