sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Rally-tokokoulutus Juvalla

Tänään meillä oli rally-tokokoulutuspäivä Juvalla, kun virallinen kisatuomari Minna Hillebrand oli kouluttamassa koko päivän. Aamupäivällä oli aloittelevien ryhmä (4 koirakkoa) ja siinä olimme Epen kanssa mukana. Ensin tehtiin ryhmätreeniä kahdessä ryhmässä 40 min per ryhmä ja sen jälkeen jokaisella koirakolla oli myös yksilötreeniaikaa n. 20 minuuttia. Epelle meinasi olla samassa ryhmässä treenaavasta Ranu-kaverista vähän häiriötä, mutta yllättävän hyvin poju kuitenkin aina välillä malttoi keskittyä. Myös runsas yleisömassa hallin reunalla tuntui olevan kiinnostava pojun mielestä. Epen ryhmätreenissä tehtiin erilaisia häiriöharjoituksia. Meille ehdottomasti vaikein häiriö oli vinkulelu (Epe ei kyennyt oikeastaan mitään tekemään sillon kun vinkui, eli tätä treenattava). Myös harjoitukset missä mentiin lähelle ihmisiä oli vaikeita, kun Epe olisi tietysti halunnut käydä moikkaamassa kaikkia. Muut leluhäiriöt onnistui tällä kertaa yllättävän hyvin. :) Tehtiin myös treeni missä kaksi koirakkoa kulki rataa eri suuntiin eli keskivaiheilla oli sitten kohtaaminen. Sen Epe suoritti minusta ihan ok, kun kuitenkin Ranu oli siinä iso häiriö. :) Juosten tehdyssä pujottelussa ihmishäiriön luona Epe keskittyi jopa paremmin eli vauhti selkeesti lisäsi sillä intoa seuraamiseen.

Epen yksilötreenissä treenattiin seisomaan nousua ja seisomisen kestoa. Kivoja uusia vinkkejä saatiin siihenkin, joten tietää taas mitä lähteä treenaamaan. Yksilötreenissä Epe keskittyi muutenkin paremmin, kun ei enää ollut liian innokas ja tietysti oli vähemmän häiriötä. Mietittiin myös vinkkejä miten vasemmalla seuraamiseen saataisiin oikealle käännökset paremmiksi, kun niissä Epe jää välillä liian taakse tai jopa vaihtaa oikealle puolelle. Minun tulee kiinnittää huomiota omaan vartalon/pään suuntaan, etten niillä vahingossa ohjaa Epeä oikealle puolelle. Ja tuntuu, että oikealle käännöksiä on vain yksinkertaisesti treenattu selkeesti vähemmän kuin vasemmalle käännöksiä.

Sani pääsi puolestaan osallistumaan iltapäiväryhmään mikä oli hieman edistyneemmille koirakoille. Jälleen ryhmä jaettiin puoliksi ja alkuun tehtiin ryhmätreeniä ja sitten oli yksilötreenit kaikille. Sanin kanssa oltiin ryhmässä missä käsiteltiin motivaatiota ja kilpailukestävyyttä sekä häiriöitä ja häiriökestävyyttä. Sanin kanssa viime kisoissa on ollut ongelmana erityisesti lähtö ja sen jälkeinen alhainen vire sekä haistelu. Alkuun mietittiin ihan palkkaamistekniikoita. Miksi palkka tulee aina kädestä tai kiposta mikä on taskussa? No tietysti koska se on helppoa. Jatkossa nami kannattaa vaikka heittää, että koira saa samalla jahdata tai namikipon voi jättää johonkin sivulle minne koira saa juosta sen hakemaan. Näillä saa motivaatiota lisättyä. Nyt tehtiin lähtöharjoituksia missä otettiin kisanomaisesti lähtö tuomarin luvalla ja lyhyen seuraamisen tai yhden kyltin jälkeen Sani sai heti palkan. Kokeiltiin myös sitä, että palkka tulikin "kehän" ulkopuolelle eli meidän taakse jätetystä purkista minne Sani sai juosta luvan saatuaan hakemaan palkan. Sitten tehtiin myös erilaisia häiriöharjoituksia eli seurautin Sania ja tehtiin satunnaisia liikkeitä ja ympärillä oli leluja, luu yms ja jälleen vapautin Sanin sivulla olevalle purkille. Hienosti se aina meni hakemaan namin ja juoksi lelujen yli niistä välittämättä. :) Näkyy, että erilaisia leluhäiriöitä on paljon harjoiteltu. :)

Sanin yksilötreenissä katsottiin puolenvaihtoja edessä. Vasemmalta oikealle sujui ihan ok, mutta oikealta vasemmalle oli nyt tosi vaikean tuntuinen. Siihen vinkiksi, että itse kävelen suoraa linjaa pitkin enkä väistä koiraa. Muistettava selkeästi pysähtyä ennen ohjausta ja kädellä ohjattava koira riittävän pitkälle toiselle puolelle, jottei taas tarvitse väistää ja muuttaa omaa kulkulinjaa. Namin voi heittää ohjaamisen päätteeksi, jotta koiran liike ohjautuu vielä pidemmälle haluttuun suuntaan. Minna toimi myös apuohjaajana eli palkkasi Sanin puolenvaihdon jälkeen ja sitten otin Sanin taas jatkamaan seuraamiseen. Näitä harjoituksia ei ehkä tulla Sanin kanssa tekemään, koska se on niin älyttömän kiinnostunut kaikista ihmisistä ja ollaan tehty iso työ, ettei se kävisi kaikkia aina moikkaamassa joten en halua sitä vahvistaa, että ihmisiltä voi saada vielä palkkaa. Nytkin kun se oli kerran saanut kouluttajalta namin niin sinnehän se oli jatkuvasti menossa ja keskittyminen meni aivan siihen. Idea toimii varmasti hyvin koiralle mikä ei niin paljon rakasta kaikkia ihmisiä toisin kuin Sani. :)

Sitten tehtiin Sanin kanssa myös merkille lähetystä. Ensin treenattiin merkin bongausta eli siinä kohdistin Sanin merkille päin ja sanoin "missä merkki" ja alkuun kouluttaja hieman kopautti merkkiä, jotta Sani katsoi ja heti siitä palkkaus. Muutaman toiston jälkeen Sani jo hyvin itse katsoi pelkästä minun kohdistamisesta. Noita toistoja pitää tehdä paljon, että oppii katsomaan eteenpäin. Vähitellen merkkiä voi siirtää hieman vasemmalle sivuun, mutta alkuun sen on hyvä olla aivan edessä. Tehtiin myös häiriötreeniä merkille lähetykseen eli siellä oli kylttejä hämäyksenä. Kerran Sani kiersi vahingossa yhden kyltin, kun oli heti kohdistamisessa jo katsonut sinne (sitä en itse huomannut). Uusinnalla onnistui, mutta huomasi, että Sani meni siinä tosi varovasti merkille eli heti palkattava jo siitä kun menee edes vähän sinne päin aluksi, kun on vaikeita häiriöitä. Ihan loppuun katsottiin vielä yhdenaikaisia täyskäännöksiä. Siinä vaiheessa Sanilla oli jo vire alempana ja enää ei ihan niin paljon jaksanut tsempata. Haisteluakin alkoi ilmetä ja ihan terävimmillään ei käännöksissäkään ollut. Osa meni paremmin, mutta vähän oli myös sellasia sinne päin suorituksia.

Kiva koulutus oli jälleen ja paljon muitakin hyviä vinkkejä tuli kirjailtua ylös. Tähän alle vielä kasasin muita hyödyllisiä juttuja:

*Hyvä häiriötreeniharjoitus: Kaksi koirakkoa suorittaa rataa eri suuntiin. Kylteillä tekevät eri liikkeitä, jolloin toisen koiran eri käskyt myös hyvä häiriö (esim. istu ja maahan).
*Kohdista kylttejä niin, että kävelet "yleisöön" päin ja palkkaa häiriön jälkeen kun selvittää sen.
*Juosten pujottelu tai spiraali ihmishäiriön lähellä
*Radalle voi yllättäen lentää nami tai lelu ja se pitää jättää.
*Anna koiran kiinnostua uudesta häiriöstä ja korjata virhe itse. Kun luopuu niin tee helppo tehtävä ja palkkaa.
*Tee ensin helpotetumpi harjoitus ja vie hetkeksi koira pois ja hetken päästä uudelleen hieman vaikeampana.
*Ulkokisoja varten totuta koira sateenvarjoihin ja erilaisiin sääoloihin.
*Lenkillä voi treenata monenlaisia häiriöitä.
*Pussin rapina voi olla paha häiriö (koiran kohdalla tai kauempana)
*Vähennä namipalkkausta ja vaihda sosiaaliseksi palkaksi
*Ennen kisoihin menoa koiran tulisi kestää n. 15 kyltin rata ilman palkkaa.
*Treeneissä jos teet rataa ja siellä joku tehtävä tuntuu vaikealle koiralle niin palkkaa kun se sen suorittaa. Motivoi jatkossa kisoissakin tsemppaamaan vaikean tehtävän läpi.
*Koira saa vieraassa paikassa alkuun katsella ympärilleen, palkkaa kun ottaa taas kontaktia.
*Treenaa namikipon avulla liikkeitä missä ohjaaja kiertää koiran ympäri. Namikippo on koiran edessä ja ideana että koira katsoisi kippoa eikä kiertävää ohjaajaa ja kierron jälkeen vapautus namikipolle eteen. Koiran ei ole siis järkevää tuijottaa ohjaajaa koska palkka tulee edestä kiposta. Älä tee liian montaa toistoa! Erityisesti maassa pysyminen hyvässä asennossa on rankkaa (erityisesti Epelle). Varmista ettei koira koskaan karkaa kipolle ilman lupaa. Tarvittaessa apuohjaaja varmistaa ettei koira saa palkkaa jos meni ilman lupaa.
*Jos koira on liikaa kiinni vasemmassa kädessä, tee harjoituksia missä koira on vasemmalla sivulla ja vasen käsi heiluu edestakaisin ja kun koira luopuu kädestä niin palkka tulee oikeasta kädestä. Välillä vasen käsi voi käydä taskussa mutta sieltä ei otetakaan namia ja luopumalla saa taas namin oikeasta kädestä.
*Seisomisen harjoitteluun: Treenaa ensin niin että itse olet kyykyssä. Ohjaa koira istumisesta nousemaan seisomaan ja palkkaa. Tee monta harjoitusta ilman käskysanaa. Vasta kun sujuu hyvin kyykyssä niin nouset itse seisomaan.
*Seisomisen kestoa voi treenata eri asennoissa ja paikoissa. Hyödynnä eri tilanteissa odotushetket vaikka seisomisen keston harjoitteluun.Ympäri kiertämisessä voi jälleen hyödyntää edessä olevaa namikippoa.
*Tee erotteluharjoitus missä 1 askel, 2 askelta ja 3 askelta mutta askelien jälkeen tuleekin pelkän istumisen sijaan istu, seiso ja maahan. Saman voi tehdä myös kun koira tulee eteen ja itse otat peruutusaskeleet. Koira oppii kuuntelemaan ja erottelemaan.
*Tee erotteluharjoitus missä ensin teet useamman toiston samaa sarjaa esim. istu-maahan ja sitten tuleekin yllättäen seiso tai istu-seiso. Koirat oppii nopeasti ennakoimaan, joten tässäkin vaaditaan, että pitää kuunnella käskyjä.
*Eri täyskäännöksiä voi treenata peräkkäin, esim. 6 erilaista täyskäännöstä peräkkäin, hyvää erottelutreeniä.
*Hypyn jälkeen laita erilaisia houkutuksia (namikippo, lelu, luu). Varsinkin agia treenanneille paha häiriö, kun tottuneet että palkka tulee hypyn jälkeen.
*Treeni missä ensin teet hypyn ja sen jälkeen harjoitus missä lähestyt hyppyä juosten seuraten ja pysähdytkin perusasentoon hypyn eteen.
*Merkille lähetyksessä treenaa erilaisia häiriötötteröitä ja kylttejä. Kauempana oleva tötterö näyttää pienemmältä eli etäisyyksiä kannattaa treenata myös.

Ja sitten vielä paljon kuvia koulutuksesta:

Hyvin on Epe jo oppinut tulla eteen istumaan.


Kameran bongausta

Pujottetreeni




Koiran ympäri kiertäminen ja ympärillä leluhäiriöitä

Peruutusaskeleet leluhäiriöiden kera

Välillä piti malttaa vain odotella rauhassa.

Ratapätkä missä kaksi koirakkoa kulki vastakkaisiin suuntiin.



Hieno Epe <3

Seisomistreeniä

Namikupin opetus ensin istuen


Sanin kanssa odotellaan ensin ohjeita.

Puolenvaihdon harjoittelua

Vasemmalta oikealle puolenvaihto edessä meni hyvin.



Merkille lähetys


Koiran kohdistamista merkille

Merkin kierto ja vieressä leluhäiriöitä

Merkille kohdistamista apuohjaajan kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.