sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Epen kanssa rally-koulutuksessa

Tänään käytiin Epen kanssa Jaana Karppisen rally-toko-koulutuksessa Varkaudessa. Aamulla vielä selvitettiin tuomarin kanssa eilen Sanin kanssa sattunut karkaamisepisodi. Ihan kiva oli päästä vielä vaihtamaan ajatukset siitä, joten nyt toivottavasti osaan itsekin jo päästä asiasta yli.

Itse koulutuksessa kokoonnuttiin ensin porukalla aamukahville/teelle ja siinä käytiin pieni esittäytymiskierros ja mitä jokainen halusi oman koiransa kanssa treenata. Epen kanssa toivoin erityisesti vinkkejä houkutuksen sekä erilaisten häiriöiden treenaamiseen. Tuomari oli rakentanut meille myös avoluokan radan, joten sitäkin päästiin kokeilemaan.

Ekalla kierroksella aloitettiin houkutus-treenillä. Olin ottanut Epelle rauhottumispedin mukaan ja se oli hyvä, joten pystyin laittamaan Epen aina välillä siihen, kun enemmän keskustelimme tuomarin kanssa. Kokeiltiin treeniä missä lähestyin seuraamisella houkutusta ja kun Epe katsoi houkutusta niin sanoin palkkasanan "jes" ja kun Epe otti kontaktin niin sai palkan taaksepäin. Ideana olisi, että koira oppisi nopeammin luopumaan houkutuksesta, koska nyt omaehtoista luopumista olen saanut odottaa välillä todella pitkään. Vähitellen se palkkasana tulisi vasta sitten, kun itse kontakti on tullut mutta tässä harjoitusvaiheessa tällä sitä luopumista saataisiin nopeutettua. Tehtiin myös treeni missä sama homma tehtiin perusasennon yhteydessä, jotta koira ei opi yhdistämään että liike häiriötä kohti johtaa palkkaan. Hienosti kyllä sujui ja Epe keskittyi hyvin. :) Tuomari ehdotti myös, että kun koira osaa hyvin luopua niin sen voisi myös vapauttaa sinne houkutukselle, mutta siinä pitää olla todella tarkka, ettei karkaa omin lupineen sinne. Itse en ainakaan tässä vaiheessa halua tätä vielä kokeilla lelujen kanssa, mutta namipurkin kanssa voidaan kyllä jo tehdä. Ihmishäiriöitä voidaan treenata myös niin, että lähestytään seuraten ihmistä ja kun Epe pitää hyvän kontaktin niin se saisi palkaksi käydä moikkaamassa sitä ihmistä. Tähänkin suhtaudun hieman varauksella, koska helposti kisoissa Epe saattaisi omin päin käydä palkkaamassa itseään tuomarin luona tms. mutta täytyy vielä miettiä uskaltaisiko sitä testata.

Toisella kierroksella tehtiin avoluokan rata läpi. Olin pyytänyt, että vaikeat houkutukset otetaan pois. Tuomari kuitenkin ehdotti, että niiden tilalle laittaisi neutraalimmat esineet. Se oli kuitenkin liian vaikea Epelle ja heti lähdöstä se juoksi ne katsomaan. :( Otettiin siis esineet kokonaan pois ja tehtiin lähtö uudelleen. Epe hieman tuijotteli ihmisiä, mutta pysyi hyvin mukana. Se oli melko alavireinen koko radan ja aika paljon sain tsempata sitä ja pari kylttiä piti uusia, kun jäi niin taakse istumaan. Muuten eri käännökset ja liikkeet meni hyvin. Jälkikäteen harmittelin, kun en ollut lelulla palkannut sitä kesken radan niin olisin saanut virettä ylemmäs. Maalin jälkeen Epe sai kuitenkin jättiherkun purkista. Tuomari kehui meidän teknistä osaamista ja että siinä hän ei nähnyt mitään ongelmaa. Se oli kiva kuulla. Yleistä ihmettelyä siellä oli ja monella kyltillä jouduin perusasennosta odottamaan aina Epeltä kontaktin ennen kuin päästiin jatkamaan, mutta kuulemma kisoissakin se on ihan sallittua ja vaikuttaa vain suoritusaikaan. Täytyy alkaa treenaamaan kontaktia perusasennossa, että saataisiin siihen kestoa lisättyä. Tuomari sanoi, että koska koiran tulee radallakin pitää kontakti jopa 3 minuutin ajan niin saman voi treenata ihan myös perusasentoon. Epehän alkaa niin helposti katselemaan ja ihmettelemään kaikkea, joten tässä meillä onkin työsarkaa. :)

Muiden treeneistä en niin paljon saanut irti. Useampi halusi treenata takapään käyttöä mikä ei ole meille mikään ongelma. Nyt ei muutenkaan tullut tehtyä muistiinpanoja, joten varmasti monta hyvää juttua on päässyt jo unohtumaan. Iltapäiväryhmää en myöskään jaksanut jäädä enää seuraamaan, mutta kivat treenit saatiin Epelle hyvässä häiriössä. :) Onneksi tuli lähdettyä koulutukseen, kun eilisen päivän jälkeen tuntui, että ei olisi paljon kiinnostanut ja motivaatio oli ihan nollassa. Mutta kyllä nämä koulutuspäivät aina vaan tuo lisää intoa ja kannustaa jatkamaan. Toivottavasti päästäisiin Epen kanssa tuossa houkutusasiassa eteenpäin pikkuhiljaa. Koska Sanin osallistuminen ensi viikonlopun Pieksämäen kisoihin jouduttiin perumaan ja kisamaksua en saa takaisin niin mennään Epen kanssa kokeilemaan avoluokkaa. Mikäli siellä on houkutus radalla niin sitten tehdään hihnan kanssa rata ja otetaan hylky siitä. Kunhan käydään treenaamassa kisatilannetta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.