tiistai 22. toukokuuta 2018

Hannele Pirttimaan rally-tokokoulutus 13.05.

Yritetäänpäs saada taas blogi ajantasalle. Käytiin siis 13.5. sunnuntaina Epen kanssa Hannele Pirttimaan rally-toko-koulutuksessa Pieksämäellä. Epen kanssa oltiin aloryhmässä ja meille oli rakennettu myös rata. Epen kanssa halusin ensimmäisellä kierroksella tehdä kisanomaisen suorituksen ilman hihnaa (avoluokkaa varten) ja toki välillä myös palkkasin pojua kehässä. Radalle pyysin useamman henkilön seisoskelemaan meille häiriöksi. Epe teki kyllä radan tosi hienosti. Hieman se alkoi aina ihmettelemään kun pysähdyttiin kylteille, mutta odotin siltä aina kontaktin ja sitten jatkettiin. Tuomarikin kehui, että tekninen osaaminen meillä on kyllä kunnossa. Eri häiriöitä vain lisättävä sille asteittain.

Toisella kierroksella tehtiin houkutusta ja siinä Epe oli koko ajan hihnassa. Epe oli tällä kertaa todella kiinnostunut houkutuksista ja bongasi ne jo kaukaa. Saatiin vinkkejä miten lähteä treenimään houkutusta. Hanneli oli sitä mieltä, että myös houkutuskohteiden tuijottelu itsessään on Epelle niin palkitsevaa, että se olisi hyvä heti katkaista. Tähän asti emme oikein olekaan edistyneet, kun olen aina odottanut, että Epe omaehtoisesti niistä houkutuksista luopuu. Alkuun olisi hyvä treenata sen verran kauempana, että koira pystyy vielä keskittymään. Kannattaa tehdä jotain kivoja temppuja tai vaihtelevia helppoja liikkeitä eikä pelkkää seuraamista, jotta koira pysyy motivoituneena mukana hommassa eikä ala tuijottelemaan houkutusten suuntaan. Mikäli koira bongaa houkutukset niin tee täyskäännös ja vaikka ihan vedä koira mukaasi, jotta ei jää tuijottelemaan. Jos keskellä houkutuksia alkaa tuijottelemaan niin jatka matkaa ja vedä silloinkin koira mukanasi (tämä vasta siinä vaiheessa, kun päästään jo todella lähelle houkutuskohteita).

Muita hyödyllisiä asioista mitä tuli kirjattua koulutuksesta:
*Muista käydä kyltin suoritusalueella. Kuitenkin vain -1p, jos et käy, joten sellaista virhettä ei kannata uusia.
*Ohjaa koira eteen aina vastakkaisella kädellä kuin millä puolella koira on, esim. vasemmalla seuruusta oikealla kädellä.
*Saksalaisessa täyskäännöksessä ohjaaja voi alokasluokassa jopa hieman pysähtyä ja odottaa koiraa jos koira ei heti kierrä ohjaajaa vaan jää jotain ihmettelemään. Ei tule heti virhepisteitä.
*Juosten kylttiä ei voi suorittaa nopeasti kävellen eli ohjaajan askellus pitää selvästi muuttua.
*Ennen pysäyttäviä kylttejä herättele koira tulevaan pysähdykseen jos se seuraa kovin intensiivisesti.
*Heti lähdön jälkeen kannattaa kehua koiraa todella paljon, jotta saat sillä koiran hyvin mukaasi (varo kuitenkin liian vuolaita kehuja, ettei koira odota jo että palkka tulee).
*Huomioi namikäden korkeus ja paikka koiran koon mukaan.
*Täyskäännöksissä (esim. valkovuokko) anna hitaampi käsimerkki, jotta koirakin pyörähtäisi hitaammin ja ehdit itse paremmin mukaan.
*Merkki-treeni: laita hyppyeste merkin taakse tai viereen häiriöksi.
*Liikkeessä kutsu koira: Treenaa sitä, että koira pysyy merkillä, vaikka kävelet kyltin ohi. Älä aina kutsu koiraa juuri kyltin kohdalla vaan vaihdellen eri paikoista, jotta ei opi ennakoimaan. Välillä ei kannata kutsua ollenkaan vaan palkkaat koiran paikallaan seisomisesta ja odottamisesta.
*Ohjaajavirhe -3p tulee helposti ohjaajan hidastelusta ylemmissä luokissa.
*Seiso-kierrä koira -kyltillä koira saa hieman tepastella paikallaan eikä siitä tule edes ylemmissä luokissa virhettä.
*Kylteillä missä ei ole mainittu, että ohjaaja ei saa hidastaa (esim. pujottelu) ohjaajan pysähtyminen on vain ov -3p. Toisaalta kylteillä missä on mainittu, että ohjaaja ei saa hidastaa, niin pysähtyminen on -10p.
*Eteen peruutus: Jos koira pysähtyy kerran peruuttaessa -1p, jos pysähtyy kaksi kertaa -3p ja vino -1p.
*Kylteillä missä koira ohjataan eteen älä mene itse kyltin suoritusalueelle, koska riittää kun koira on suoritusalueella. Tällöin koira ei niin helposti vahingossa kierrä kylttiä, kun ohjaat sen eteen.
*Merkki: Jos koira lähtee merkin 1m säteeltä ennen kuin ohjaaja on kävellyt seuraavalle kyltille niin -10p. Pieni tepastelu ja liikkuminen merkillä 0-3 virhepistettä. Jos koira varastaa merkiltä ennen kutsua, niin voi olla myös -10p. Kannattaa siis treenata hyvin se, että koira malttaa odottaa kutsumis käskyä. Jos uusinnat on jo käytetty ja koira ei pysy merkillä, pysäytä koira johonkin, jotta voit suorittaa Liikkeestä kutsu koira -kyltin. Vaikka käsket koiran maahan, niin merkille lähetys -kyltiltä tulee vain yksi -10p tvä.
*Sivuaskel seuraamisissa tee treeneissä aina useampi sivuaskel, jotta kisoissa yksittäinen sivuaskel on koiralle helppo.
*Maahanmenoa voit avittaa niiaamalla. Se on sallittua myös ylemmissä luokissa, kun taas kumartelusta tulee vähennyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.