sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Nosework-koulutus Juvalla

Tänään osallistuimme Sanin ja Epen kanssa Elli Kinnusen pitämään nosework koulutukseen mikä pidettiin Juvan kaarihallilla. Aamupäivän ajan treenasi alkeisryhmä ja iltapäivällä oli sitten edistyneempien ryhmä. Paljon tuli taas opittua uusia mielenkiintoisia juttuja ja hyvät treenit saatiin molemmille koirille. Sanin kanssa tehtiin alkuun hajuerottelua purkkiradalla. Siinä Sani oli aika kuumana aluksi ja paljon tuli ulvomista aina ennen kuin pääsi etsimään. Tehtiin myös yksi tyhjälle radalle lähetys ja siinä alkoi tökkiä kaikkia purkkeja ja teki myös valeilmaisun, kun yritti vaan saada palkkaa. Palkkaus tehtiin vasta, kun Sani lähti jatkamaan etsintää pois purkeilta. Näitä pitää tehdä Sanille välillä kotonakin, jotta oppii jatkamaan tyhjältä alueelta eteenpäin ja laajentamaan etsintäaluetta. Sani sai etsiä myös yhden sisäetsintäpiilon. Se meni hyvin ja ainut hankaluus oli minulla liinan käyttö, koska alueella oli niin paljon esteitä minkä ympärille liina helposti sotkeutui. Sani teki hyvin töitä ja vaikka kerran heilutti häntää ihmisille niin pysyi koko ajan tehtävässä. Haju löytyi hyvin ja Sani ei tehnyt maahanmeno-ilmaisua, mutta ilmaisi muuten niin selvästi, joten ilmoitin löydöstä ja palkkasin koiran. Tämä oli minulle myös hyvä treeni, koska en tiennyt missä hajupiilo oli. Taitava Sani! :)

Sani hajuerottelu-purkkiradalla



Sani suorittaa sisätilaetsintää.

Epelle tehtiin alkuun myös purkkirataa ja Epelle se oli hieman haastavampi. Epe oli myös aika kierroksilla, koska otti kovasti häiriötä ihmisistä. Hyvin se kuitenkin merkkasi hajun ja sain palkattua sen monta kertaa. Myös Epelle tehtiin yksi tyhjän radan etsintä ja sen palkkasin myös siitä, kun kaikki purkit tutkittuaan Epe lähti laajentamaan etsintäaluetta. Epe pääsi lopuksi samalle alueelle suorittamaan sisätilaetsinnän minkä Sanikin oli tehnyt. Epellä oli aluksi hieman häröilyjä ja yleisön ihmettelyä/haukkumista. Kerran liina sotkeutui ja jouduin sitä selvittelemään kutsuttuani Epen takaisin etsintäalueelle. Siinä Epe hetken tuijotteli minua, mutta kun otin askeleen eteenpäin niin hienosti lähti jatkamaan hommia. Epe kohdensi hajupiilon tosi hienosti. Ja hyvin näki, että oli hajulla, vaikkei sekään varsinaista istu-ilmaisua tehnyt. Ilmoitin löydön ja palkkasin koiran. Ihanaa miten hienosti Epe kuitenkin kykeni työskentelemään vaikeassa häiriössä. :)
*Epen nosework etsintä 11.11.2018

Epe valmistautuu etsintöihin.

Epe purkkiradalla.

Yleisölle piti välillä vähän näyttää kieltä. ;)


Muistiinpanoja koulutuksesta:
*Tärkeä tiedostaa mikä on koiran tehtävä etsinnöissä ja mikä on ohjaajan rooli.
*Muista ennen etsintää koiran pissatus, voit vähän leikittää koiraa ja laita tietyt välineet koiralle. Puhele koiralle ja kerro mitä ollaan menossa tekemään. Koiran tulisi ottaa fokus jo poispäin ohjaajasta, koska sitä tässä lajissa halutaan eikä ohjaajan tuijottelua. Etsinnässä ohjaajan tehtävä on pysyä poissa koiran tieltä ja antaa koiran tehdä työ itsenäisesti. Tarvittaessa tee pieniä ohjauksia esim. jos koira jää pyörimään samalle alueelle.
*Jos koira kysyy apua, niin katsele taivaalle. Älä katso johonkin tiettyy kohtaan, koska se saattaa ohjata koiran sinne. Älä myöskään katso koiraa, koska koira voi jopa palkkautua siitä ja käytös vahvistuu.
*Elli tykkää ohjata koiraa etsinnöissä jonkun verran, jotta saisi tehokkaammin käytyä etsintäalueen kattavasti läpi. Koiraa voi alkaa etsinnöissä ohjaamaan vasta, kun sillä on todella vahva fokus etsimiseen. Kokematon koira helposti hukkaa tehtävän idean, jos ohjaaja alkaa sitä ohjaamaan kesken etsinnän.
*Tärkeitä asioita nosessa: Into, motivaatio, itsenäisyys, ohjaajahäiriön sieto, ohjaaminen, koiranlukutaito.
*Jos ohjaaja näkee vasta silloin, että koira on löytänyt hajun, kun se ilmaisee niin koiranlukutaito on heikko. Opettele lukemaan milloin koira tulee hajupilveen, milloin alue on tyhjä ja milloin koira meinaa pissata. Varsinkaan ulkoetsinnöissä merkkailut eivät ole mitenkään harvinaisia.
*Nosessa kolme eri kohdehajua mitkä imeytetään siirrännäiseen. Muista vaihdella siirrännäisiä, älä käytä aina samaa! Hajupiilo ei saa koskaan olla näkyvissä, ettei koira (ja myös ohjaaja) opi etsimään silmillä.
*Ilmaisun saa itse päättää tai voi antaa koiran keksiä sen mikä sille tulee luonnostaan. Mikäli ongelmaksi muodostuu esim. laatikoiden tuhoaminen, niin silloin kannattaa opettaa joku selkeä ilmaisu, esim. istuminen/maahanmeno. Muussa tapauksessa sitä ei välttämättä tarvita kunhan ohjaaja osaa lukea koiraansa.
*Eri etsintätyypeissä kaikissa aina sama ilmaisu, samoin eri hajuissa.
*Käytännössä jo 70 cm:n korkeudessa olevat piilot on vaikeita koirille, kisoissa piilot harvoin tätä ylempänä. Koiran tulisi ensin vahvistaa löytö ja tarkentaa löytäen se kohta missä haju on voimakkain ja sitten vasta ilmaista se. Ohjaajan tehtävä on näyttää, että haju on täällä jossain korkealla. Koira ei kykene alhaalta näyttämään täysin tarkkaa kohtaa, koska haju on levinnyt alas kiilamaisesti ja mahdollisesti siirtynyt hieman alas sivuun ilmavirran mukana.
*Kun hajun annetaan vanhentua niin hajupilvi leviää laajemmalle. Todella vanhoissa piiloissa hajupilvi tiivistyy hajunlähteen ympärille, jolloin koiran on löydettävä se lähempää.
*Alkuharjoitus: Joku esine (käytettiin betoniharkkoja) minkä reiästä kohdehaju nousee ja päälle kuppi missä reikiä. Valitse esineet millä koira ei pääse leikkimään tai mitä se ei saa tuhottua. Mieti millaiset esineet voisi toimia omalla koiralla. Palkkaa kupin pohjalle ja koira saa samalla haistella kohdehajua. Opeta koiralle, että itse haju tuottaa ruokaa (klassinen ehdollistuminen) ja myös että hajulle hakeuminen tuottaa ruokaa (operantti puoli).
*Vähitellen tuodaan toinen vastaava esine missä ei ole hajua ja koira joutuu miettimään miksi vain toiselta kupilta saa palkkaa. Haju on se juttu!
*Opeta etsinnän vihje vasta kun koira ymmärtää mitä etsiminen on eli ei vielä purkkiradalle tai pieniin etsintöihin.
*Opeta koiralle järkevä hajulta poistuminen. Ei haluta, että ohjaajan liike pois hajulta päin tarkoittaa, että hajulta poistutaan. Ei myöskään haluta, että koira joudutaan väkisin raahaamaan pois hajulta.
*Jos appari palkkaa koiraa kuppiin, tule namikäden kanssa ja ala syöttää koiraa omasta kädestä kupin päältä ja vie koira pannasta pitämällä pois. Jos koira lipsahtaa takaisin kohdehajulle niin anna mennä ja palkkaa koira. Keskitä palkat kädestä kupin luokse ja kauempana ei enää anneta koiralle palkkaa.
*Ainut varokäsky mihin koiran pitää totella kesken etsinnän on luoksetulo, jos on tosi kyseessä, esim. käärme lähellä tms.
*Laita alusta asti vain 1 tippa etsittävää hajua. Turha treenata useammalla tipalla, koska jatkossakin etsinnöissä on vain 1 tippa hajua.
*Osa koirista haistelee mielellään aivan kupin pohjalta. Vaadi niiltä jatkossakin, että menevät mahdollisimman lähelle kohdehajua. Osa koirista taas ei halua haistella kuin kupin päältä. Se riittää koska haju on myös siinä riittävän voimakas.
*Mieti aina jos haju on jossain esineessä, että pääseekö haju leviämään ympäristöön eli voitko tehdä toisen treenin samalla alueella siirtämällä esineen eri paikkaan. Onko haju levinnyt vanhaan kohtaan...
*Jos koira ei hoksaa mennä hajukupille, niin napauta kädellä vaikka kupin viereen, jotta saat koiran taas liikkeelle ja tutkimaan aluetta. Älä ohjaa koiraa suoraan kupille vaan anna koiran ajatella ja hoksata itse. Sama jos on kaksi kuppia, niin napauta sormella väärää kuppia, jotta saat koiran taas kiinnostumaan kupeista, mutta et ohjaa sitä oikealle kupille. Vältä koiran auttamista!
*Muista edetä alkuharjoituksissa riittävän nopeasti. Jos harjoitus on liian pitkään liian helppo, niin koira voi alkaa tarjota erilaisia roskakäytöksiä, esim. kupin tökkiminen nenällä tai tassujen käyttö. Jätä palkkaamatta jos roskakäytöstä esiintyy.
*Tärkeää on kun itse palkkaat, että annat työrauhan koiralle. Vie koira hihnassa n. 2 metrin päähän kohteesta. Päästä koira menemään kohteille, seiso itse paikallaan. Naksauta, kun koira oikealla kupilla. Vasta naksun jälkeen menet palkkaamaan koiran. Palkka tulee kupilta. Ei haittaa vaikka koira tulee naksun jälkeen ohjaajaa kohti. Palkka viedään kuitenkin kupille ja nopeasti koirat oppivat jäädä sinne odottamaan naksun jälkeen.
*Yleisiä ohjaajien virheitä: käsi menee palkkataskuun liian aikaisin. Tämä voi pahimmillaan keskeyttää koiran etsinnän! Jos tuntuu, että palkan kaivamiseen menee liian kauan aikaa, niin ota palkka valmiiksi käteen ja laita käsi selän taakse.
*Varo jalkojen käyttöä: liikut vasta naksun jälkeen tai jos olet kävellyt, niin vasta naksun jälkeen kiihdytät kävelyä ennen palkkaamista. Varo myös eteenpäin nojaamista tai kaulan venyttämistä. Toiset koirat ovat todella herkkiä ohjaajan liikkeelle. Osa reagoi jopa ohjaajan silmien liikkeeseen!
*Kotitreeni: Joku esine lattialla missä on haju. Laita yksi nami kuppiin mikä on hajun päällä. Anna koiran vapaasti mennä etsimään. Naksu/palkkasana kun menee kupille ja palkkaus hajun päältä kädestä. Peruuta itse hieman ja anna koiralle taas tilaa. Odota paikallaan ja kun koira menee itse hajulle, niin palkkaa taas kädestä ja vie koira pois ja pidä tauko.
*Seuraavissa treeneissä astioita voi olla kaksi ja sitten kolme ja vaihtelet niiden paikkaa, mutta mieti ettei haju on päässyt leviämään ympäristöön tai vaihda etsintäaluetta.
*Valeilmaisuja voi aiheuttaa kontaminaatiot etsintäalueella ja ohjaajan virheellinen ohjaaminen tai liikkuminen.
*Käsittele hajua käsineillä ja ota käsineet pois, ettet levitä hajua käsineissä alueelle.
*Malttamattomalle nopeasti valeilmaisuja tekevälle koiralle tee laatikkoetsintää aina väh. 15 laatikolla, jotta tottuu siihen, että aina on pitkä etsintä eikä haju ole esim. kolmannessa laatikossa.
*Tee myös harjoituksia missä laatikot on kolmessa tai useammassa jonossa tai rykelmässä tai jonossa voi olla pidempi tyhjä kohta, jotta koira oppii laajentamaan etsintäaluetta eikä turhaudu jonon päässä, kun haju ei löytynyt ja tee valeilmaisua, kun ei osaa lähteä jatkamaan toiselle laatikkoriville.
*Laatikkorivin päässä ohjaa omalla rintamasuunnalla koira jatkamaan toiselle riville. Jos ohjaaja vain pysähtyy vikaan laatikkoon päin, niin se voi aiheuttaa koiran tekemään valeilmaisun. Sama on tärkeä muistaa, jos olette jo kiertäneet kaikki laatikkorivit ja lähestytte vikan rivin loppua. Haju on voinut jäädä johonkin matkan varrelle, joten älä omalla liikkeellä/pysähdyksellä painosta koiraa ilmaisemaan väärää laatikkoa.
*Kun teet etsintöjä missä tiedät missä piilo on, niin pidä oma rintamasuunta koiraan päin. Helposti ohjaajat alkaa miettimään mitä olisi tehnyt, jos ei tietäisi missä piilo on ja jopa tahallaan ohjaavat koiraa poispäin hajusta.
*Tärkeä muistaa, että koiran tehtävä ei ole löytää vaan etsiä!
*Paljon parempi treeni on se missä koira on etsinyt tehokkaasti ja vaikka haju ei olisi löytynytkään kuin se missä haju on sattumalta löytynyt, vaikka itse etsintä olisi ollut todella surkeaa.
*Häiriöhajuja kannattaa treenata nimenomaan hajuerotteluradalla.
*Tyhjiä etsintöjä pitäisi treenata aika paljon, jotta koira oppisi laajentamaan etsintäaluetta, esim. menemään ovelle kertoakseen, että huoneessa ei ole hajua. Muista palkata siitä.
*Koiran voi myös kutsua pois hyvästä etsinnästä ja palkata siitä. Sen jälkeen hyvä tehdä joku helppo etsintä mistä koira pääsee tekemään löydön ja palkataan. Tyhjän etsimisestä koira saa pienemmän palkan kuin itse löydöstä.
*Jos lähetät koiran perusasennosta etsimään, niin pyydä perusasento ainakin pari metriä ennen lähtöviivaa. Koira voi saada hajun jo heti alueelle tultaessa ja turhautuu, kun joutuu vielä tekemään perusasennon.
*Muista, että koiran reaktiot voi joka kerta olla hieman erilaisia ennen löytöä eli älä liikaa jää kiinni tietynlaiseen käytökseen. Älä myöskään luota pelkkään ilmaisuun! Opi erottamaan valeilmaisut!
*Ilmaisun skaalaharjoitus ohjaajalle: Ideana, että ohjaaja oppii näkemään aina, kun koira reagoi johonkin hajuun. Vähitellen ohjaaja oppii reagoimaan vain siihen, kun koira reagoi kohdehajuun. Tee treeni missä appari on piilottanut hajun. Ilmoita apparille kevyelle käden heilautuksella aina kun näet koiran reagoivan johonkin hajuun. Appari sanoo sitten, kun oikea kohdehaju on kyseessä. Väärien hajujen ilmoittamisiin appari ei reagoi mitenkään.
*Ohjaajalle on todella opettavaista, jos kouluttaja/appari huijaa missä piilo on, jolloin ohjaaja monesti alkaa miettiä missä piilo on ja huijaakohan toinen. Välillä olettamukset ja piilojen arvailut häviää ja ohjaaja oppii tarkkailemaan koiraansa ja luottamaan sen reaktioihin.
*Treenaa purkkiradalla tyhjiä etsintöjä. Palkkaa koira, kun se päättää poistua radalta tutkittuaan kaikki purkit. Naksu/palkkasana tulee silloin, kun koira poistuu purkkiradalta ja palkka tulee ohjaajan kädestä.
*Jos koira menee etsintäalueella kulmaan, niin älä ahdista koiraa sinne vaan käännä oma rintamasuunta sivulle, jotta koira tajuaa jatkaa etsintää.
*Totuta koira siihen, että etsintäalueella on ihmisen hajua. Koske esim. kyynärpäällä missä varmasti ei ole kohdehajua eri kohtiin etsintäalueella. Koira oppii, että ihmisen haju ei ole se ilmaistava asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.