keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Sani leikkauksessa

Sani joutui viime viikon maanantaina 21.01. leikkaukseen, kun siltä poistettiin nisäkasvain. Olin löytänyt siltä vasemman puolen toiseksi viimeisestä maitorauhasesta n. sormenpään kokoisen patin.  Leikkausta edeltävällä viikolta Sani oli käynyt jo esitutkimuksissa ja oltiin otettu röntgenkuvat sen keuhkoista mitkä oli ihan puhtaat. Nyt vielä ennen leikkausta lääkäri tutki ultralla Sanin maksan, munuaiset, haiman ja suoliston ja mitään etäpesäkkeitä ei löytynyt. Sani nukutettiin ja kasvain poistettiin ja samalla leikattiin pois vasemmalta kaksi taainta maitorauhasta. Kyseiset maitorauhaset ovat yhteisellä tiehyellä toisiinsä kytköksissä ja yleisintä on, että mikäli kasvain johonkin leviäisi niin ensin viereiseen rauhaseen. Leikkaus sujui hyvin ja Sani sai 5 päiväksi tulehduskipulääkekuurin. Kasvaimesta lähetettiin näytepala patologista tutkimusta varten.

Ensimmäisen yön Sani oli kipeän oloinen ja valitti läpi yön. Ei siinä paljon itsekään saanut nukutuksi. Osittain vinkuminen johtui varmasti myös nukutusaineen vaikutuksesta. Seuraavan päivän Sani myös valitti jonkun verran, mutta iltaan mennessä alkoi olla parempi. Ruoka maistui koko ajan sille hyvin ja ulkona käytiin hihnassa lyhyesti vain tarpeilla. Sanilla on joutunut pitämään joko kauluria tai bodya mikä ostettiin klinikalta. Body tuntuu olevan enemmän Sanin mieleen. Haavalappuja pidettiin haavan suojana n. 5 päivää, mutta nyt haava on jo parantunut hyvin ja punotus hävinnyt. Ensi perjantaiksi Sanille on aika tikkien poistoon ja toivotaan, että sen jälkeen saataisiin pikku hiljaa alkaa myös palata normaalimpaan arkeen. Nyt Sania on tosiaan pitänyt taluttaa ihan hihnassa ja sitä on harmittanut, kun ei ole päässyt Epen ja Kajan kanssa kirmaamaan takapihalle. Tänään saatiin myös ihan paras uutinen näin Sanin synttäreiden kunniaksi: patologinen lausunto tuli ja Sanin kasvain oli hyvälaatuinen! :)

Tässä vielä tarkempi patologin lausunto:
Tutkimustulos: Maitorauhasen duktaalinen adenooma.
Tutkitussa näytteessä todettiin tiehyiden sisään rajoittunut hyvänlaatuinen maitorauhasen tiehytepiteelistä alkunsa saanut kasvain. Kasvaimessa on ainoastaan epiteliaalinen komponentti. Tiehyitä vuoraa kaksikerroksinen epiteeli, joka paikoin muodostaa papilleja, jotka työntyvät laajentuneiden tiehyiden sisään. Strooman määrä on runsas. Kasvainkudos ei ulotu tutkitun näytteen reunoille. Tämän tyyppiset kasvaimet eivät yleensä uusiudu paikallisesti täydellisen kirurgisen poiston jälkeen. Lisäksi todetaan maitorauhastiehyiden kystinen laajentuminen ja lievä krooninen tulehdusreaktio.

Eläinlääkärissä odotellaan, että Sani nukahtaisi.

Kotona leikkauksen jälkeen. Epe oli kovin huolissaan äipästä.

Sani on tykännyt mieluummin olla body päällä.

Leikkaushaava pari päivää leikkauksen jälkeen.

Nyt Sani on jo paremmassa kunnossa ja haavan punotus hävinnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.