Tänään osallistuimme Sanin ja Epen kanssa Taru Leskisen rally-tokokoulutukseen, mikä pidettiin Varkaudessa. Alunperin olin ilmottanut koulutukseen Epen ja Kajan, mutta Kaja päättikin alottaa juoksunsa, niin sen tilalle vaihdoin siis Sanin. Koulutuspäivään osallistui yhteensä 8 koirakkoa. Päivä aloitettiin tuttuun tapaan lyhyellä luennolla kahvion puolella. Tämän jälkeen tehtiin koirien kanssa kaksi n. 10 minuutin treenipätkää eli jokaisella koirakolla oli yhteensä 20 minuuttia treeniaikaa. Meille nuo treenien pituudet oli oikein sopivat ja koirat jaksoi hyvin keskittyä, kun ei jääty tekemään pidemmäksi aikaa. Alla muistiinpanoja koulutuksesta.
Luento-osuus:
*Motivointi: koira määrittää itse palkan. Ohjaajan tulee tietää mikä koiraa motivoi eikä päättää palkkaa koiran puolesta.
*Ohjaajan asenne tulee olla kunnossa treenejä aloitettaessa. Myös ohjaajan tulee olla innostunut treenaamisesta, jotta koirakin voi olla. Jos joku asia alkaa treeneissä ottaa päähän niin muista, ettei vika ole koskaan koirassa! Vie koira hetkeksi pois, istu alas ja syö suklaata. ;) Jatka vasta, kun itsellä on parempi mieli. Älä treenaa ollenkaan, jos itselläsi on huono päivä!
*Koira yhdistää huonot treenit nopeasti treenihalliin ja muihinkin asioihin ja jo yksi huono treeni voi aiheittaa paljon hallaa.
*Jos koira on haluton treeneissä ja et huomaa omasta tekemisestä tai ohjaamisesta siihen selitystä, niin mieti voisiko koiralla olla esim. kipuja tai jumeja. Älä pakota koiraa tällaisessa tilanteessa jatkamaan treeniä, jos näyttää siltä, ettei kaikki ole hyvin.
*Muista treeneissä keskittyä vain koiraan. Unohda muut asiat (työjutut, kotiasiat). Tee aluksi mielikuvaharjoitus ilman koiraa, jolla nollaat ensin muut asiat mielestä pois. Ajattele jotain ihan muuta ensin mikä ei liity koiran koulutukseen välttämättä. Taru esim. alkaa käydä mielessä pannukakun leipomiseen tarvittavia aineksia tms. Tämän jälkeen, kun et enää mieti mieltä kuormittavia juttuja, niin tee treenisuunnitelma mielessä valmiiksi. Vasta tämän jälkeen hae koira.
*Rally-tokossa kannattaa tehdä paljon treenejä ilman koiraa. Opettele askeltehtävissä ottamaan askeleet oikein ja erilaisten tehtäväkylttien suoritukset varmoiksi. Koiralle on helpompaa, kun ohjaaja tietää hyvin mitä on tekemässä.
*Seuraamisiin ota vain 1 käsky! Ylimääräiset käskyt vain sekottaa koiraa. Ohjaa koiraa tarvittaessa mieluummin vartalo- ja käsiavuilla. Seuraamisiin koiralle tulee opettaa seuraamispaikka todella varmaksi, jotta samalla käskyllä ohjaaja kykenee liikkumaan eri suuntiin ja koira osaa seurata ilman muita käskyjä.
*Jos koira ei reagoi ylävartalo-ohjaukseen paikallaan tehtävissä käännöksissä, niin katso reagoiko se ohjaajan jalkojen liikkeeseen.
*Vaikka ohjaajalla on isojakin tavoitteita, niin muista aina pitää kuitenkin hauskaa treenatessa äläkä tee treenistä liian totista puurtamista. Muista tehdä pienempiä välitavoitteita ja edetä rauhassa.
*Maahanmeno kannattaa opettaa koiralle niin, että menee etupää edellä maahan. Tällöin ei näytä, että istuisi ensin, mikä on vaarana, jos menee takapää edellä maahan. Myös kisoissa ohjaaja näkee tällöin heti meneekö koira maahan vai meinaako istua.
*Rally-tokossakin jos oikeasti haluaa pärjätä, niin koiran on osattava perusasiat kunnolla. Pienet virheet ylemmissä luokissa maksaa helposti paljon pisteitä eikä esim. pisteet riitä enää valiotuloksiin.
*Alkeiskoirakot ei tarvitse kylttitelineitä ollenkaan! Aluksi keskitytään tekniikkatreeneihin ja kyltit voi vielä unohtaa.
*Taru pitää ns. ratatreenejä harvoin, 20 treenikerrasta ehkä n. kolmella kerralla treenataan rataa.
*Rally-tokossa alokasluokasta saa suht helposti tuloksen, mutta mieti aina onko koiralle reilua viedä se kisoihin, jos se ei vielä kunnolla osaa kisoissa vaadittavia asioita ja liikkeitä.
*Lähtö-kyltin pitäisi olla koiran (ja myös ohjaajan) mielestä radan paras kyltti! Panosta lähtökyltin treenaamiseen paljon. Treenaa joka kerta lähtöjä ja tee siitä koiralle paras juttu. Lähtökyltiltä liikkeelle lähdettäessä kehu koiraa heti sanallisesti ja sitten vasta tulee palkkasana/naksu ja palkkaat koiran ruualla/lelulla. Saman sosiaalisen palkan saat annettua koiralle myös kisoissa. Sanalliset kehut kannattaa tehdä rauhallisella äänensävyllä, jos on helposti kiihtyvä koira.
*Välillä voi tehdä treeneissä ratatreenit niin, että päivän "tuomari" ilmoittaa ennen treenejä, että nyt arvostellaan kaikkien radat ja virheet kirjataan paperille. Tämä luo ohjaajille painetta ja jännitystä, jotta sitä voidaan treenata kisatilanteita varten.
*Jos pienellä koiralla on ongelmana, että seuratessa koira haluaa nähdä ohjaajan ja meinaa sen takia edistää seuruussa ja poikittaa hieman eteen, niin opeta koiran seuruupaikka hieman irti ohjaajan jalasta. Tällöin koira näkee ohjaajan kasvot paremmin. Anna palkka oikean seuruupaikan luota ja siltä puolelta koiraa mikä on ohjaajasta poispäin eli palkan suunta vielä vahvistaa kauemmas ohjaajasta.
Käytännön treenit:
*Ekalla kierroksella tehtiin lähtötreenejä, missä kylttitelineitä oli suorassa jonossa ja telineiden välit piteni kauemmas mentäessä. Treeneissä koira otettiin lähtökyltille perusasentoon ja siitä lähdettiin seuraamaan ja koiraa alettiin heti kehumaan liikkeelle lähdön jälkeen ja alkuun ihan parin askeleen seuruun jälkeen heti koiralle palkka, sitten 3 askeleen jälkeen jne. Mikäli koira teki lähdön hitaasti niin ohjaaja voi myös kokeilla lähteä juosten liikkeelle. Tärkeää pitää riittävän nopea tempo ohjaajalle liikkeelle lähdössä.
*Liikkeelle lähtöjä kannattaa treenata myös niin, että koira lähtee maasta tai paikallaan seisomisesta liikkeelle
*Sani: Sanin lähtötreenissä kokeiltiin ensin jättää sille namikippo kauemmas, mihin sai juosta käskystä. Pari toistoa meni ok, mutta sitten kippo veti sitä liikaa puoleensa, joten päätin mieluummin heittää aina namin sille. Tämä toimi hyvin. Alkuun tehtiin ihan pari seuruuaskelta mistä kehuin ja sitten heitin sille namin. Sani hoksasi idean nopsaan ja hieman alkoi jopa edistää seuruussa, kun oli niin innoissaan treenistä. Päätettiin heittää nami sille aina taaksepäin. Namia heittäessä minun tulee pitää ylävartalo suorassa eteenpäin (yllättävän vaikeaa oli) ja pelkällä käden liikkeellä heittää nami. Seuruupätkien pituutta tulee vaihdella, välillä siis vain pari askelta ja palkka. Välillä liikkeelle lähdön jälkeen seurataan pidempi pätkä ja sitten vasta palkka. Sanallisilla kehuilla koira pidetään hyvin mukana. Sanille tehtiin lähtötreenejä molemmilla puolilla seuraten. Oikea puoli oli Sanille paljon vaikeampi ja siinä oli enemmän heilumista positiossa.
*Epe: Myös Epelle tehtiin lähtötreenejä molemmilla puolilla. Epen kanssa molemmat puolet sujui kivasti. Epen kohdalla tärkeä huomio oli, että Epe tarvitsee enemmän aikaa liikkeelle lähtöön, joten minun pitää selvästi sanoa käsky ensin ja sitten vasta lähteä itse liikkeelle. Epeä helpottaa myös jos lähden liikkeelle koiran puoleisella jalalla. Muuten jos liikun itse liian pian niin Epe lähtee liikkeelle hieman myöhässä ja sen pää käy alhaalla, kun jää jälkeen. Pienellä asialla saatiin korjattua asia helposti. Epellekin toimi hyvin namien heittäminen ja sille nami kannattaa mieluummin heittää eteenpäin, koska Epen kohdalla se ennemmin jää jälkeen kuin edistää.
*Sani: Toisella treenikierroksella käytiin läpi miten saan rakennettua palkattoman kisasuorituksen Sanille. Jätettiin palkkarasia "kehän" reunalle Sanin kanssa. Lähdössä hihna irti koiralta ja tuomari antaa lähtöluvan. Alkuun vain pari askelta seuruuta koiraa kehuen. Sitten koira kytketään ja rauhallisesti kehuen poistutaan "kehästä" ja koiran tulee kulkea ohjaajan mukana nätisti pois. "Kehänauhojen" ulkopuolella koiralla vuolaammat kehut ja vapautus palkkapurkille ja isot bileet purkin kanssa. Seuraavassa vaiheessa tehdään yksi tehtäväkyltti lähdön jälkeen, kytketään koira ja palkalle. Sitten lisäätään maalikyltti radalle ja vähitellen lisätään tehtäväkylttejä lisää. Älä anna "radalla" koiralle palkkaa ollenkaan jos treenaat palkattomuutta. Jos teet useamman toiston niin palkkapurkista vain muutama nami kerrallaan. Sani tykkäsi myös siitä, kun palkkapurkilla leikitti sitä ja heitti purkin, jotta se sai jahdata liukuvaa purkkia. Mikäli radalla on liikkeelle lähtöjä myös kesken rataa niin muista aina kehua niistä. Jos treeni menee huonosti, niin kehu kuitenkin koiraa ja pyri viimeistään palkalle mentäessä saamaan koiralle tunne, että radalta on aina mukava tunne poistua ja koiralle jää aina hyvä fiilis treenin lopusta. Palkkaa aina koira ja yritä itse olla iloinen menipä miten hyvänsä. Katso peiliin ja mieti miksi treeni epäonnistui, älä syytä koiraa.
Epe: Epelle tehtiin 3 kyltin ratapätkiä molemmilla puolilla ja yleisö teki meille erilaisia äänihäiriöitä (mm. pussin rapinaa, avaimien kilinää, oven aukaisuja), lisäksi tuomari liikuskeli radan varrella. Epe katsoi kyllä aina häiriöiden suuntaan, mutta nopeasti se alkoi hoksata, että niistä kannattaa luopua ja yhtään en houkutellut sitä vaan itse joutui hoksaamaan homman idean. Otin jossain vaiheessa myös lelupalkkausta sille, jotta saatiin virettä ylemmäs. Epe innostui leikkimään tosi kivasti ja treenin lopulla luopui jo aika hyvin eri häiriöistä. Näitä pitää vaan tehdä sille tosi paljon, mutta pikku hiljaa tässä yritetään edistyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.