sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Rally-tokon koulutuspäivä Ristiinassa

Tänään osallistuimme koirien kanssa Ristiinassa järjestettävään rally-tokokoulutukseen. Alunperin minun oli tarkoitus osallistua vain Epen kanssa, mutta koska joku koirakko oli joutunut perumaan tulonsa, niin aikaa oli reilusti ja ehdin hyvin tehdä myös Sanin kanssa. Hyvä siis, että olin ottanut myös Sanin matkaan mukaan. :) Treenit oli ulkokentällä mikä oli myös hieman ruohikkoinen, joten hyvää treeniä tuli sen suhteen molemmille, kun nurmella niin harvoin treenataan. Alkuun tehtiin rataharjoitus molemmille, Epellä oli avoluokan rata (tosin houkutukset poistettiin) ja Sanilla voittajaluokan rata. Sen jälkeen tehtiin käännöstreeniä missä oli pyörähdyksiä ja täyskäännöksiä peräkkäin. Sitten tehtiin puolenvaihtotreeniä eri tavoilla (jalan alta, takaa, edestä). Lisäksi treenattiin eri kylttejä missä piti kiertää koiran ympäri, ensin pysähdysten kanssa ja sitten ilman pysähdyksiä. Ihan lopuksi tein molempien koirien kanssa vielä merkille lähetystä. Tosi kiva päivä oli ja paljon tuli taas hyödyllisiä vinkkejä ja huomioita.

Epe:
*Ratatreeni oli hieman vaikea, koska oli heti alkuun ja Epe otti vielä niin paljon häiriötä muista koirista ja oudosta kentästä. Jouduin pitämään Epen hihnassa, mikä myös hieman vaikeutti joidenkin kylttien suoritusta. Tämä treeni olisi varmaan Epelle toiminut paremmin hieman myöhemmässä vaiheessa. Ennen radalle menoa Epe ei suostunut edes leikkimään, koska oli niin vauhkona kaikesta muusta. Selvittiin kuitenkin rata läpi ihan ok. Istu-seiso-kierrä koira -kyltillä minun on muistettava pysähtyä tarpeeksi ajoissa, jotta seisomaan nousussa Epe ei ajaudu liian eteen. Istu-täyskäännös oikealle-istu -kyltillä oltiin liian lähellä kylttiä, koska Epen häntä ainakin osui kylttiin.
*Käännöstreenissä vaikeimpia oli missä koira kääntyy ohjaajaan päin eli vasemmalla seuraamisessa koira pyörähtää myötäpäivään ja oikealla seuraamisessa koira pyörähtää vastapäivään. Ihan ok kuitenkin sujui. Tässä treenissä Epe toimi jo hyvin ilman hihnaa eikä ottanut enää niin paljon häiriötä muista koirista. :)
*Puolenvaihtotreenissä puolenvaihdot jalan alta toimi hienosti. Minun tulee antaa pujottelukäsky "surffaa" tarpeeksi ajoissa, jotta Epe ei ehdi pysähtyä seisomaan vaan lähtee paremmin suoraan pujotteluun. Myös puolenvaihdon jälkeinen seuraamiskäsky on tultava ajoissa. Puolenvaihto takana oli vielä hieman vaikea. Treenattiin sitä ihan paikallaan. Oikealta puolelta vaihto vasemmalle sujui mielestäni hieman paremmin. Vasemmalla seuraamisessa Epe tahtoi vain liimautua tiukemmin seuraamiseen, kun yritin sitä kädellä ohjata vaihtamaan seuraamispuolta. Tässä voisi lelu toimia eli kun vaihtaa vasemmalta oikealle niin lelu lentäisi heti eteenpäin.
*Treenissä missä kierrettiin koiran ympäri eri kylteillä Epeltä onnistui hyvin kaikki kyltit missä oli ensin istuminen. Ainut että istu-seiso-kierrä koiran ympäri -kyltillä en kiertänyt muuta kuin koiran eteen, koska sitä kiertämistä Epe ei vielä kunnolla osaa. Liikkeestä maahan-kierrä koiran ympäri -kyltillä Epe vaatii vielä sen, että minä pysähdyn. Tähän kokeiltiin Epelle vauhdin lisäämiseksi maahanmenoon etutargettia mihin Epe vapautettiin maahanmenon jälkeen. Hyvin kyllä toimi ja Epelle tuli selkeästi lisää vauhtia maahanmenoon, kun se monesti tosi hitaasti laskeutuu maahan. Samaa etutargettia käytettiin myös liikkeestä seisomisessa ja hyvin Epe senkin hoksasi eli kun se pysähtyi seisomaan, niin sai luvan mennä hakemaan palkan edestä. Sitten oli vielä liikkeestä istu-jätä koira. Tämä onnistui yllättävän hyvin Epeltä. Pystyin jopa kerran jatkamaan omaa matkaani ilman isompaa hidastamista ja Epe istui hienosti. Heitin sille aina palkan taakse minne se sai juosta ja se tuntui toimivan hyvin.
*Merkille lähetyksessä treenattiin ensin merkille kohdistamista, niin että appari hieman kopautti merkkiä ja kun Epe katsoi niin se sai siitä palkan. Tässä tosin en tiedä katsoiko Epe enemmän apparia vai sitä merkkiä. Merkin kierto sujui ihan ok, mutta vielä ei okein voida tehdä sitä seisomaan pysäytystä, koska Epe ei osaa sitä seisomistakaan edes kunnolla.
*Kokonaisuudessaan olin kyllä Epeen tänään oikein tyytyväinen. Ekassa treenissä sillä oli liikaa kierroksia ja haukkua oli paljon ja keskittyminen huonoa, mutta tosi hyvin meni kyllä sen jälkeiset treenit ja nuori uros malttoi hienosti mielensä oudolla kentällä ja saatiin paljon onnistumisia. :)

Sani:
*Ratatreenissä tehtiin alkuun ylimääräinen lähtöharjoitus, mikä meni ihan hyvin. Radalla oli parissa kohtaa pientä haistelua, mutta muuten Sani keskittyi hyvin. Itse liikkeet meni ihan kivasti. Hieman oli vinoutta oikean puolen istumisissa ja yhden täyskäännöksen sössin itse, kun en muistanut oikeaa pyörähdyskäskyä, joten se piti uusia, mutta onnistui toisella kerralla hienosti. Tyytyväinen olin kyllä Sanin rataan ja houkutuskin meni hienosti. :)
*Käännöstreenissä samaten Sanillekin oli vaikeimpia ohjaajaan päin tehtävät pyörähdykset samoin kuin Epelläkin.
*Puolenvaihtotreenissä Sanillakin jalkojen välistä pujottelut meni upeasti. Sillekin vaan minun tulee muistaa sanoa se "surffaa" käsky ajoissa, ettei Sanin vauhti hidastu liikaa ennen pujottelua. Puolenvaihdot takaa sujui nyt tosi upeesti. Tehtiin myös puolenvaihtoja edessä. Ensin treenattiin niitä niin, että minä olin paikallaan. Hyvin toimi, joten otettiin myös liikkeessä. Tässäkin saatiin hyviä onnistumisia. Minun tulee vain selkeästi muistaa pysähtyä ja ohjata Sani riittävän pitkälle, jottei jää minun kulkulinjalleni.
*Seuraavassa treenissä missä kierrettin aina koiran ympäri niin kyltit missä oli alkuun istuminen sujui Sanilta tosi hienosti. Liikkeestä maahan-kierrä koiran ympäri -kyltti sujui myös upeasti molemmilla puolilla. Liikkeestä seiso-kierrä koiran ympäri -kyltti oli vaikeampi ja siinä minun tulee antaa seiso käsky ajoissa, jotta Sani ei valu liian pitkälle eteen. Välillä Sani meinaa hieman kääntyä, kun kierrän sitä ympäri, joten tätä pitää vielä vahvistaa sille. Liikkeestä istu-jätä koira -kyltillä Sani istuu tosi hitaasti, joten tähän kokeiltiin sille takapalkkaa, mihin se sai juosta aina istumisen tehtyään. Tällä toivottavasti saataisiin Sanin istumisiin lisää vauhtia.
*Merkille lähetyksessä Sanillekin tehtiin ensin merkille kohdistamista apparin kanssa. Itse kiertäminen onnistui joka kerran hyvin, mutta seisomaan pysäytyksessä minun tulee antaa seiso-käsky ajoissa, jotta Sani ei valu merkin sivuun tai jopa sen eteen. Tässä heitin Sanille palkan oikeaan kohtaan mihin halusin sen pysähtyvän. Lopuksi tehtiin myös pysäytys ja sitten kävelin itse vielä seuraavalle kyltille, mistä vasta heitin Sanille namin. Hienosti kyllä sujui
*Sanillakin oli kyllä tosi hyvä päivä tänään ja hyvällä innolla ja vireellä se teki koko päivän ja keskittyi hienosti oudolla kentällä. Tosi kiva kyllä, kun Sanikin sai näin hyvät treenit samalla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti